cugetarea zilei

Limba română

24 Iunie 2008

Am auzit/văzut/citit multe dezbateri pe marginea următoarei probleme: ce se întâmplă cu limba română, este ea în pericol de a se ”strica”? În general am văzut că există doua tabere: una ”radicală” care ar fi în stare să interzică folosirea de cuvinte străine și sancționează orice abatere de la regulile de ortografie și una ”progresistă” care susține simplificarea limbii și renunțarea la unele reguli.

Am citit pe Hotnews un interviu cu doamna Rodica Zafiu, filolog, și am rămas profund și plăcut surprins de atitudinea conducerii catedrei de Limba Română din cadrul Facultății de Litere. Opiniile doamnei filolog mi s-au părut a fi cele mai pertinente din cele pe care le-am auzit până acum pe această temă.

Opinia mea e că limba nu se strică prin importul de cuvinte străine (în special cuvinte provenite din engleză). Efect nociv au diverse exprimări mai mult sau mai puțin traduse din engleză (vezi problemele cu ”provocare”, ”locație” etc ) si prefer ca acolo unde cuvântul în engleză exprimă cel mai bine ce vreau să spun, să folosesc direct cuvântul și să-l scriu corect în engleză, fără a încerca diverse “struțo-cămile” în romgleză. Mult mai periculoase mi se par în schimb diversele exprimări deja devenite celebre ”… care este…” (folosit în stil Vanghelie), exprimările mai mult sau mai puțin manelistice și sau cele folosite de ”jmecheri”.

În ceea ce privește folosirea diacriticelor sunt de părere că cel puțin în mediul electronic ar trebui să fie acceptate ambele variante (chiar dacă acum nu se mai prea poate pune problemă existenței unor limitări ale sistemelor informatice legate de diacritice, trăiască UNICODE). Nu mă deranjează nici folosirea de ”sh” și ”tz” atâta timp cât este limitată la comunicări cu caracter informal pe messenger sau mail. Nu îi înțeleg pe cei care condamnă site-urile unor instituții sau publicațiile online care nu folosesc diacritice – nu am întâlnit până acum nici o situație în care citind un text fără diacritice să am probleme în a înțelege mesajul transmis de acesta.

Articole similare

4 Comments

 • Reply Dorin 25 Iunie 2008 at 10:07 am

  Eu nu sunt de acord cu sh şi tz, mi se par sancţionabile, mai ales că acum toţi pot să-şi pună suport pentru diacritice. Şi nu struţo-cămila microsoftistă cu parantezele corupte ca diacritice, ci cu ALT-Gr. Am explicat asta într-o postare mai veche despre diacritice de pe blogul meu, da’ dacă lumea nu are urechi… nu aude.

 • Reply hash 25 Iunie 2008 at 10:11 am

  Pai e drept ca toata lumea si-ar putea pune suport de diacritice – dar comoditatea e maaare rau…

 • Reply Dorin 25 Iunie 2008 at 3:07 pm

  E mai comod să scrie cu diacritice decît cu sh şi tz. Scuze. shi tz.

 • Reply Sorin Stanciu 25 Iulie 2008 at 8:22 am

  Uite şi reacţiile la interviul în cauză postate pe lista de discuţii Diacritice:

  http://groups.google.ro/group/diacritice/t/5784c1ffacb95a34

 • Părerea ta