de tot râsul

Azi ne râdem de bucureșteni

18 Septembrie 2008

Uite-așa poți isteriza o nație.

Zice aici cum că Doctoru’ în calitatea lui de primar de București ar fi semnat o decizie prin care orice Mitică a obligat să spele trotuarul din fața proprietății lui. Nu se dau prea multe detalii, iar HotNews prezintă știrea în stil OTV: păzea că vine Doctoru’ cu amenda dacă nu ieșiți la curățenie sâmbătă de sâmbătă. Evident că pe marginea articolului s-a iscat ditamai discuția (erau vreo șaizecișiceva de mesaje), în care marea majoritate a indivizilor zbierau ca din gură de șarpe, jigniți în adâncul sufletului că cineva își permite să dea asemenea decizii.

Acum, ca să fim cinstiți, curățenia e o mare problemă la noi, și nu neaparat în București, toată țara se scaldă în mizerie și praf. Bucureștiul e un caz aparte, dar numai pentru că într-un spațiu relativ mic sunt înghesuiți un număr mare de români, iar oriunde înghesui un numar mare de români rezultă o cantitate mare de mizerie. În plus, mare parte din românașii noștri consideră că faptul de a strânge o hartie de pe jos, de a-și aduna rahatul lăsat de câine sau de a curăța mizeria făcută de altul este mult sub demnitatea (respectiv “valoarea” lor), prin urmare ar prefera să sară de pe un morman de jeg pe altul decât să pună mâna pe o mătură.

Legat de mizeria de pe străzi sau de pe lângă blocuri și case, concepția generală e că primăria e de vină. Oamenii consideră că dacă ei plătesc impozit la primărie (care este o sumă modică – zic eu), automat de banii ăia primăria trebuie să asfalteze, să facă curățenie, să amenajeze și să întrețină parcuri, să construiască locuințe sociale, să subvenționeze căldura, gazul, curentul și, dacă se poate, să mai facă și câte un chef cu mici și bere gratis în fiecare weekend.

Sunt convins că o asemenea inițiativă cum este cea propusă de Oprescu n-are nici o șansă de realizare, e aproape imposibil de pus în practică într-un sat de câteva mii de oameni iar pentru Bucureștiul zilelor noastre e o adevărată utopie.

Articole similare

5 Comments

 • Reply Lars 18 Septembrie 2008 at 5:12 pm

  Nu e chiar utopie. Curățatul zăpezii iarna a prins destul de bine, cel puțin în rândul firmelor.

  Trebuie totuși clarificată treaba cu blocurile de locuit.

 • Reply hash 18 Septembrie 2008 at 5:18 pm

  Chestia cu zăpada mai merge – dar de la curățat zăpada de care n-ai loc să parchezi până la spălat trotuarele e cale lungă…

 • Reply sorin 19 Septembrie 2008 at 2:16 pm

  Legislaţia nu obligă doar la curăţatul zăpezii iarna, ci şi a şanţului din faţa casei (în special la sate unde acestea există), a, precum şi a altor factori care perturbă trecerea (moloz, materiale de construcţii, etc,) lucru care poate fi extins şi la murdărie sau praf.

 • Reply anonim 11 Ianuarie 2009 at 6:53 pm

  Ba boule hai sa radem de tine aradean jegos si prost ca tu… de fapt duci foametea de prostie, Bucurestiul e jegos? Meri im **** mea de tampit in spatele Micalaci cam pe la Miorita sa vezi si tu jegu din arad mai treci subviaductul de langa universitatea din micalaca sa vezi jegu din Arad mai dute la Gara sa vezi, mai dute dinspre gara la Uta sa vezi ce jeg e Aradu ca si tu esti roman.

 • Reply hash 12 Ianuarie 2009 at 11:49 am

  @anonim – prietene, învață două lucruri înainte de a-ți da cu părerea:
  1. învață să citești și fă un efort să și înțelegi un text
  2. pune mâna pe un manual de gramatică de școala generală

 • Părerea ta