de tot râsul

Taxa auto – de poluare auto

1 Iulie 2008

Onor’ guvernu’ vrea să ne protejeze pe noi, contribuabilii, de o invazie de mașini vechi și poluante, drept urmare a instituit noua taxă de mediu, pe principiul “poluatorul plătește”. Cred că asta cu “poluatorul plătește” o să intre în istorie ca o a doua “iarna nu-i ca vara”.

Fiind direct interesat – pentru că trebuie să plătesc zilele astea minunata taxă, am luat la citit documentele publicate pe site-ul ministerului de finanțe și mi se pare că lucrurile nu se leagă. După normele metodologice pe care le-am citit rezultă că eu voi avea reduceri mai mari la taxă daca import o mașină veche, cu un rulaj mare, aflată într-o stare nu foarte bună atât la exterior cât și la interior, nu are ABS, aer conditionat și nici airbag-uri. De unde rezultă că de fapt se încurajează importul de vechituri, nicidecum înnoirea parcului auto.

Probabil că principul ăsta “poluatorul plătește” se bazeaza pe ideea de a importa mașini vechi și fără dotări minime de siguranță (ABS, airbag-uri) în speranța că în scurt timp se vor face praf în ceva accident și, prin urmare, nu vor mai polua 🙂 iar poluatorul își va primi binemeritata pedeapsă…

Nu pot să înțeleg cum se poate ca în România anului 2008 în loc să încurajam înnoirea parcului auto, să încercăm să educăm populația să investească în sisteme de siguranță atunci când își cumpără o mașină, noi acordăm reduceri celor care bagă în circulație mașini fără ABS și fără airbag-uri.

Tare aș vrea să apuc și eu ziua în care faptul că am investit bani într-o mașină mai noua, mai sigură și mai puțin poluantă o să însemne și altceva decât taxe mai mari plătite la stat…

Articole similare

3 Comments

 • Reply Lars 1 Iulie 2008 at 4:54 pm

  Pai asa era gandita taxa initiala, dar dupa ce a fost pusa la zid a iesit rahatul actual, care nu mai are nimic de-a face cu innoirea parcului auto. Si nici macar cu poluarea. E doar o taxa pusa ca sa mai scoata bani.

 • Reply hash 1 Iulie 2008 at 5:05 pm

  Taxa inițială era cât de cât justificată din punct de vedere al protecției mediului, dar sumele la care ajungea erau exorbitante. La mașina mea ar fi trebuit să plătesc 2000 euro în condițiile în care are EURO4, filtru de particule si emite CO2 cât un Logan de 1.6…

  Chestiile astea legate de mediu trebuie reglementate prin impozite, și anume impozitul să depindă invers proporțional de norma de poluare.

 • Reply Ovi Dogar 21 Iulie 2008 at 11:48 am

  Gasiti un calculator simplu pentru a determina cat aveti de platit taxa de la 1 iulie 2008 aici: http://www.vipcar.ro

 • Părerea ta