politichie

23 noiembrie 2009, ziua de “după” – câteva concluzii

23 Noiembrie 2009

Ei bine, a trecut și primul tur al prezidențialelor și avem deja un rezultat clar (BEC-ul a centralizat aprox 97% din voturi): Băselul și cu Geoană merg în turul doi, fiecare cu puțin peste 30%, Crin pe poziția a treia cu 20% și restul cu procente neglijabile. Una peste alta, cu toată agitația și pasiunea stârnită înainte de alegeri, rezultatele au fost cele așteptate.

S-a reconfirmat care este situația politică în România la acest moment, la carma statului se află două partide cu o evoluție constantă in ultimii ani (PSD și PNL) și un personaj, Traian Băsescu. Comparând cu alegerile generale din 2008 putem observa cu ușurință că ierarhia e identică, iar scorurile suficient de asemănătoare. Un plus de câteva procente a reușit sa acumuleze Crin Antonescu, prin faptul că a reușit să atragă de partea sa destul de mulți dintre cei care erau scârbiți de tot ceea ce înseamnă politică în România.

Cred că singura surpriză plăcută a zilei de ieri a fost prezența ridicată la vot (54-55%). În rest am avut parte de obișnuitul circ legat de fraudele electorale, problemele de organizare, etc. Ziua s-a încheiat cu obișnuitele declarații “la cald” date de principalii competitori la ora închiderii urnelor și a publicării exit-poll-urilor:

– Băsescu s-a lăudat cu succesul referendumului și a luat accederea în turul doi ca pe îndeplinirea unei simple formalități, iar apoi a declanșat campania electorală prezentându-și planul pe termen scurt, și anume acela de a instala un nou guvern și de a impune Parlamentului “voința poporului”

– Geoană, al doilea competitor care intră în turul doi, a mulțumit alegătorilor și s-a lansat în campania de a atrage de partea sa pe toți cei care sunt anti-Băsescu

– Antonescu a fost supriza cea mai puțin plăcută din punctul de vedere a reacției la cald, deoarece fie sub presiunea emoțiilor, fie prost informat de către staff-ul său, a comis eroarea de a acuza televiziunile și institutele de sondare a opiniei de manipulare prin publicarea exit-poll-urilor. Problema cea mai mare a lui a fost că, din păcate, rezultatele date de BEC sunt în mare aceleași cu cele ale exit-poll-urilor, ceea ce îl pune într-o lumină extrem de proastă (reacții din categoria Vadim sau Băsescu). Prin acel discurs nefericit de ieri sunt convins că a pierdut destul de mult la capitolul imagine, deoarece va rămâne cu eticheta unui politician care nu știe să piardă cu demnitate și se agață de speranțe deșarte (e aproape imposibil ca toate cele 4 exit-poll-uri să te dea la 10% în spatele locului doi și să crezi că absolut toate sunt falsificate…)

Din punctul meu de vedere, ziua de 22 noiembrie 2009 este una din cele mai negre din istoria recentă, din următoarele motive:

– FSN-ul a înregistrat o nouă victorie zdrobitoare – peste 60% din voturi au mers în acea direcție

– soarta alegerilor a fost din nou pecetluită de voturile celor mai prost informați și ușor influențabili, și anume de votanții din mediul rural și din orașele mici

– o prezența bună la vot din partea electoratului care ar trebui să formeze clasa de mijloc (mediu urban, studii superioare și venituri medii sau peste medie) nu a putut compensa masele de ignoranți care au votat așa cum li s-a spus că “e bine”

– mizeria de referendum a lui Băsescu s-a soldat cu rezultate dezarmante – peste trei sferturi din alegători au fost de acord cu ideea președintelui de “reformă” a Parlamentului.

Legat de referendum, sunt tare curios dacă vreunul din cei care au votat DA poate da un argument logic pentru care Parlamentul Unicameral cu maxim 300 de deputați e mai bun decât cel bicameral de azi sau decât un ipotetic parlament tri,quad, n-cameral cu 500, 1000 sau 2000 de parlamentari. Sper să nu aud ideea că “așa e mai ieftin și facem economie”… Se pare că peste trei sferturi din cei care s-au prezentat ieri la urne nu realizează că “reforma statului” nu se face la modul heirupisto-băsescian, ci prin îmbunătățirea legilor de organizare a instituțiilor și clarificarea atribuțiilor pe care fiecare le are. Chestiunile astea sunt suficient de complexe încât să nu poată fi rezolvate prin a răspunde “DA” la două întrebări ale președintelui.

În cazul în care încă nu ați înțeles la ce a servit referendumul de ieri, vă dau mai jos un citat din discursul lui Băsescu de aseară: “Ceea ce cer eu Parlamentului imediat e să convoace de urgenţă comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei care să exprime voinţa suverană a poporului român. Românii le-au spus: dragi parlamentari, preşedintele are dreptate. Asta vrem noi şi el v-a spus ce vrem noi.”.

În concluzie, putem spune că în mod incontestabil ziua de ieri a fost un moment de glorie a lui Băsescu și un nou pumn în bot pentru cei care se zbat pentru a crea o clasă de mijloc, cei cărora li s-a demonstrat încă odată cine are puterea în România.

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta