politichie

6! vine recesiunea! pă cuvântu’ lu’ Băse că nu vă mint!

15 Iunie 2009

Mă întreb și eu, așa, ca omul, dacă președintele și membrii guvernului nu ar avea altceva mai bun de făcut duminica la prânz decât să bată din gură la televizor. Se pare că nu, pentru că a devenit o modă ca guvernanții să presteze “ore suplimentare” în weekend, ca să vadă tot poporul că ei lucrează.

Ieri pe la prânz, pe la ora la care poporul votant ori e acasă și bagă pe sub nas, ori e la un grătar la marginea vreunui drum, întâiul marinar al țării s-a afișat la televizor și i-a tras de urechi pe miniștri domniei sale, în frunte cu Boc. Mesajul venit de la șeful statului este unul pseudo-apocaliptic, axat pe două cuvinte cheie: “recesiune” și “fond de salarii”. Mai exact, ne-a spus clar că România “va intra” în recesiune și că în toamnă-iarnă s-ar putea ca să nu mai fie bani de plătit salarii (implicit nici pensii și nici alte cele).

O chestie pe care n-am înțeles-o este de ce a folosit Băsescu timpul viitor când s-a referit la recesiune. Poate știe el mai bine decât noi termenii ăștia “tehnici”, dar ideea e clară, de luni de zile situația economică se înrăutățește, banii se termină, oameni își pierd locurile de muncă și viitorul nu sună deloc bine. Visele unora cum ar fi Andreea Vass (care spera la o evoluție economică de tip V), respectiv Mugur Isărescu (care încă speră la o mică creștere economică în 2009) par a fi din ce în ce mai tare niște aspirații utopice de vreme ce mult lăudatele “măsuri anticriză” ale guvernului întârzie să apară.

Ce mă miră este că Băselul, chiar dacă a încercat să-i liniștească pe membrii guvernului că au în continuare tot sprijinul administrației prezidențiale, le-a dat o mostră de ce-i așteaptă cât de curând, și anume o execuție colectivă în piața publică. Deja președintele a lansat o serie de acuzații foarte grave la adresa guvernului, printre cele mai importante fiind:

– faptul că secțiunea “investiții” din buget este o fantasmagorie (nu există bani la buget pentru nici un fel de investiții)

– ministerul de finanțe gestionează extrem de prost relația cu contribuabilii persoane juridice (firme) și pun piedici în economie (îngreunând sistemul de compensări)

– guvernul va fi nevoie să mai facă o rectificare “în jos” a bugetului (din care probabil să dispară cam tot ce ține de investiții)

Am convingerea că Băsescu a ales cu grijă momentul la care sa lanseze toate aceste avertismente către guvern, și mai ales că acesta este doar începutul sfârșitului guvernului Boc. În mod sigur următoarele luni până la alegerile prezidențiale vom vedea nenumărate referiri la avertismentele și indicațiile date de președinte, și nu m-aș mira ca până spre sfârșitul verii să vedem câțiva miniștri demiși (Marian Sârbu, Pogea, Andronescu cred că sunt printre cei mai expuși).

Cred că toată acestă manevră are un scop cel puțin dual:

– în primul rând este un exercițiu de imagine și o demonstrație de forță a lui Băsescu, un rol pe care-l joacă în fața alegătorilor pentru a-i convinge că el este omul providențial de care “țara” are nevoie

– în al doilea rând o răbufnire de genul “eu v-am făcut, eu vă omor” la adresa guvernului, guvern care la ora asta trage în jos popularitatea președintelui.

În concluzie, fie ploaie, fie vânt, fie ce-o fi, nu ne putem plânge că ducem lipsă de circ!

Articole similare

2 Comments

 • Reply Incredibil 15 Iunie 2009 at 2:40 pm

  Incredibila iesirea de duminica a lui Baselu’. Asa ceva nu se face nici intr-o economie subdezvoltata. Asteptarile negativiste nu trebuie alimentate si cu atat mai mult capitalizate politic.
  Vass si Isarescu stiu bine economie si se justifica mesajele lor pozitivante tocmai pentru a diminua efectele crizei. Baselu’ se joaca cu psihologia antreprenorilor si cu mentalul colectiv blocandu-l in recesiunea care in mod evident e aici cu gandul doar la voturile lui penibile si la atentia camerelor de luat vederi.
  Ambii, Vass si Isarescu, stiau bine de criza americana si europeana si au spus-o public pe cand Baselu’ sa batea cu pumnul in piept ca noi suntem “protejati”.
  Inainte de izbucnirea ei se justifica acest gen de mesaj avertizor, dar in timpul crizei este f f f important sa contribui cu politicile publice si cu campania de comunicare la deblocarea mecanismelor economice. La romani parca totul, dar totul merge pe dos. Incredibil! Cine le-a ascultat recomandarile de politici anticriza? Nimeni. Si pe astea le-au afirmat public cat se poate de clar.

 • Reply Mogre 15 Iunie 2009 at 6:45 pm

  Ma nene, astia distrug tot si au un singur scop – sa il realeaga pe basescu. Nu conteaza daca pe kestia asta distrug toata tara asta care oricum e de cacat. Cata vreme se realaege baselu, e ok.

  La alt nivel insa, sub “protectia” circului la nivel inalt, fiscul sta cu cutitul la gatul firmelor, emitand somatii si dosare executorii si daca ai depasit cu o singura zi termenul de plata – dar mai multe la mine pe blog http://elucubratie.wordpress.com/2009/06/15/guvernul-cacat-contra-atac/

 • Părerea ta