pamflet politichie

BăsBuget sau BocBuget?

30 Ianuarie 2009

Via HotNews am aflat cam ce a scris onor’ Guvern pe fițuica aia de-i zic ei Bugetul de Stat. Care cică include și un maiestuos “plan de combatere al crizei economice“. Ia să vedem cam care sunt ideile principale ale celor două fițuici, și mai ales cam cât de realizabile par să fie:

  1. obiective: creștere economică 2.5%, deficit 2%, inflație 5%. Nu sunt eu economistu’ lu pește’, da’ cam toți ăia care cam știu cu ce se mănâncă economia (de pe la noi și de pe afară) consideră cifrele respective SF-uri
  2. salariile bugetarilor și pensiile să se majoreze cu 5% (să compenseze inflația). Sună bine, să-i văd eu însă cum o să-i convingă pe ăia câteva milioane bune (1.5 milioane bugetari, vreo 4-5 milioane de pensionari) să se mulțumească cu atât după promisiunile din campanie. 
  3. fără ore suplimentare plătite la bugetari, fără stimulente financiare pentru ei. Sunt curios cam cât erau acestea până acum, nu m-aș mira ca sumele să fie impresionante, dar problema care mi-o pun este ce efect va avea asura “calității” muncii prestate de cei vizați. Oare o să lucreze mai cu spor și responsabilitate atunci când vor lua mai puțini bani? Măi să fie…
  4. CAS majorat cu 3.3 %. Oare ăsta-i procentul cu care vor ei să compenseze banii care n-o să mai vină de la zecile sau sutele de mii de proaspeți șomeri? 
  5. prima prioritate a programului anticriză – alocarea a 20% din buget ( aprox. 11 miliarde de euro) pentru învestiția în infrastructură. Nu-mi prea dau seama ce se poate face de banii ăștia, dar dacă luăm în considerare prețul de vreo 5 miliarde cerut de Bechtel ca să termine treaba plus costurile estimate pentru autostrada București-Brașov banii brusc nu mai par atât de mulți. Durerea mare cu investițiile astea în infrastructură nu e de câți bani aloci, ci cum îi cheltui. 
  6. neimpozitarea profitului reinvestit, începând cu anul 2010. Asta-i deja în domeniul comicăriei. Bă băieți, de ce an se vorbește în propoziție? E drept că pentru bugete ar trebui o viziune pe termen ceva mai lung, dar până una alta stați încet cu planurile de genul ăsta. Păi cu ce mă încălzește pe mine că din 2010 încolo n-o să mă mai jupoaie statul de impozitul ăla aberant?
  7. înființarea fondului de contra-garantare a creditelor IMM. Sunt curios ce o să “contra-garanteze” ei în momentul în care creditarea este aproape complet blocată? E un fel de “hai la noi să mâncăm nimic” ?
Acu întrebarea mea e, cine o fi eminența cenușie care a pus cap la cap respectivele documente? Băselul? Boc? Sau o fi dragă Stolo?

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta