pamflet politichie

Ce poți face cu 100 de milioane de euro?

28 Ianuarie 2010

Studiu de caz 🙂

Se dau două state membre ale UE, Romania, sub oblăduire băsesciana, și Germania, sub oblăduirea Angelei Merkel. Ia să vedem la ce s-au gândit și unii și alții că ar merita făcut cu suma de 100 de milioane de euro:

1. Germania alocă banii înființării unui fond de microcredite destinat firmelor foarte mici (probabil echivalentul microîntreprinderilor pe care Vlădescu tocmai le-a desființat). Prin acest fond se vor putea acorda credite în valoare de maxim 20 000 euro firmelor pe care băncile refuză să le crediteze. Sursa știrii e aici.

2. Romania dă banii ca sprijin financiar nerambursabil Republicii Moldova (în patru tranșe a câte 25 de milioane fiecare). Sursa știrii e aici, la paragraful privind “cooperarea în plan economic”.

În traducere liberă, Germania, care după cum știm e o țărișoară mai amărâtă în felul ei, se gândește bă, hai să-i ajutăm un pic pe aia loviți de criza financiară. 20 000 de euro de căciulă înseamnă 5000 de firme salvate probabil de la faliment sau ajutate să treacă un hop. Mai mult decât atât, 60 din alea 100 de milioane vin din fonduri europene.

De cealaltă parte, România, ca o superputere economică europeană ce se află, se gândește bă, noi și așa n-avem probleme cu criza, hai sa-i ajutăm pe frații de peste Prut. Le dăm lor banii să-și refacă “infrastructura de interes local”, în special în zona educației (modernizari de școli, etc.). Evident că nu spune nimeni de unde vor proveni acei bani, de unde tragem concluzia că ei sunt din bugetul statului. Adevărul e că ce mai contează 100 de milioane în plus sau în minus la bugetul României, e un fleac 😉

Lăsând gluma la o parte, exemplul de mai sus ne arată cam care este diferența de atitudine față de proprii cetățeni a conducerilor celor două țări. Nu spun că e un lucru rău ca România să acorde sprijin financiar Republicii Moldova, dar această mișcare este cel puțin ciudată în situația în care la ora actuală România a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI și încă multe alte miliarde de pe la diverse bănci pentru a putea face față crizei economice, criză pe care în continuare nu știm când și mai ale cum o vom depăși.

Articole similare

4 Comments

 • Reply sorin 2 Februarie 2010 at 8:11 pm

  păi cu ei 100 mil euroi, politicienii nemţi au obţinut nişte băuţi pt firmele lor nemţeşti.. la fel şi politicienii români…cu 100 mil euro, daţi moldovenilor, pentru infrastructuri sau ce-o fi, asigură nişte fonduri firmelor lor personale (româneşi)..doar nu-ţi închipui că o măcar o parte din acei bani nu se întoarce în bugetul politicienilor noştri…
  Iar referitor la sprijinirea “fratilor basarabeni”, asa ne sunt ei frati nouă, cum le suntem noi frati nemtilor (prin intermediul populaţiei de etnie germană stabilită acum 200 ani pe plaiuri mioritice)… nu de alta dar n rep. Moldva, populaţia de etnie română e sub 50% din populaţia republicii. restul sunt de alte naţionalităţi.

 • Reply Mogre 2 Februarie 2010 at 10:51 pm

  Mie imi lipsesc cuvintele decente atunci cand vine vorba de guvernul basescu-bok. Asa ca nu mai zic nimic, ca sotto ma cenzurezi.

 • Reply hash 3 Februarie 2010 at 11:25 am

  @Mogre: stai liniștit și zi-i cu cuvintele tale, n-o să te cenzureze nimeni aici 😉

 • Reply Scriitori superiori | NeneaLars.com 10 Februarie 2010 at 12:12 am

  […] Hash pentru că e aşa deştept că a început să-l părăsească părul. Şi pentru că eram pletoşii clasei în şcoală. […]

 • Părerea ta