politichie

Cu cine se luptă bugetarii?

11 Septembrie 2009

În ultimele zile se pare că sindicatele bugetarilor sunt din ce în ce mai aproape de a pune în scenă o mândrețe de grevă generală. Primul pas a fost făcut deja, prin constituirea (cel puțin la nivel declarativ), a unei Alianțe a sindicatelor bugetarilor, alianță care reprezintă aproximativ 800 000 de membri de sindicat. Ca fapt divers și pentru a înțelege puțin mai bine ordinul de mărime, cel mai mare partid din România, PSD-ul, numără cam tot atâția membri.

Motivul nemulțumirii sindicaliștilor este mult trâmbițata lege unică a salarizării în sectorul bugetar, lege care ar fi trebuit să rezolve odată și pentru totdeauna problemele cu care sectorul bugetar se confruntă – cele mai grave dintre ele fiind grila de salarizare considerată de toată lumea inechitabilă și sporurile. Dintre scopurile acestei legi, printre cele mai importante ar fi trebuit sa fie eliminarea unor privilegii aberante de care un număr mic de bugetari se bucurau, limitarea unor sporuri și actualizarea grilei de salarizare în sensul de a implementa un sistem cât se poate de echitabil. În practică asta se traduce în principal prin suprimarea unor drepturi pentru unele categorii de bugetari și acordarea de drepturi noi pentru categoriile până acum defavorizate.

Totul sună bine și frumos la nivel de teorie, facem o lege, stabilim niște coeficienți pe care toată lumea trebuie să-i accepte, eliminăm sporurile și privilegiile nejustificate și gata. Cât timp s-a discutat la nivel de principii, toată lumea, inclusiv sindicatele bugetarilor, s-a întrecut în a susține proiectul. Nu știu cum se face însă de toată chestia asta cu legea unică de salarizare a fost interpretată de absolut toți bugetarii ca o nouă ocazie de măriri de salarii. Absolut toată lumea afectată a considerat că de, dacă tot se dă o nouă lege, asta automat trebuie să însemne că li se și dă ceva în plus. Toți au uitat un lucru esențial, că legea asta trebuie să dea o noua formula de împărțire a acelorași bani (dacă nu chiar mai puțini) care erau și până acum.

Ei bine, în momentul în care s-a ajuns la discuțiile legate de coeficienți, s-a dezlănțuit iadul și toată lumea e nemultumită: profesorii susțin că din nou vor rămâne cei mai defavorizați din sistem, medicii și asistentele la fel și lista poate continua. Guvernul a făcut o încercare palidă de a-i dezbina pe bugetari, în sensul în care a încercat să propună ca numai salariile foarte mici să crească, iar cele medii și mari să stea pe loc, dar rezultatul acestei tentative a fost numai de a-i convinge pe sindicaliști de cât de slabă e poziția Guvernului în fața lor. Rezultatul îl vedem cu toții, în sensul că sindicatele au decis să facă corp comun și să refuze orice compromis.

Acum vine partea ce mai amuzantă din toată treaba, și revin la întrebarea din titlu: cu cine se luptă de fapt sindicatele bugetare? Păi se luptă cu administrația centrală, care la rândul ei face parte exact din același sistem bugetar. Toate deciziile care s-au luat și care se iau în continuare vin din interiorul unor ministere, agenții și alte structuri ale statului, structuri populate în majoritate de bugetari (cei drept, de bugetarii “de lux”). Chiar și legea asta pe care se ceartă nu este una elaborată de Parlament, ci de oameni (bugetari la rândul lor) din ministerul finanțelor și cel al muncii. În concluzie cred că am putea numi această mișcare sindicală un fel de Răscoala Bugetarilor de Rând împotriva Bugetarilor de Lux 🙂

Lăsând gluma la o parte, problema gravă pe care nici un sindicalist nemulțumit nu vrea sa o discute este că fondurile alocate salarizării în sistemul bugetar sunt deja supradimensionate, și ele trebuie REDUSE. În plus, performanța și eficiența sistemului sunt inacceptabil de slabe, iar motivul principal al lipsei de eficiență și de performanță este managementul prost, și nu salariile mici. Iar problema managementului ține de bucataria internă a sistemului bugetar, nu de o lege dată de Parlament sau de un set de coeficienți de salarizare.

Oricât ar zbiera sindicatele, soluția salvatoare nu o reprezintă pomparea și mai multor bani într-un sistem supradimensionat și prost administrat, ori din câte înțeleg eu exact asta se dorește de către această Alianță: nici o disponibilizare și salarii mai mari.

Articole similare

1 Comentariu

  • Reply vala 11 Septembrie 2009 at 7:15 pm

    eu as alinia toti bugetarii…si as da afara din doi in doi de la stanga la dreapta…sunt oricum toti la fel de incompetenti si ineficienti…
    in alta ordine de idei este foarte corecta concluzia : ” această mișcare sindicală e un fel de Răscoala a Bugetarilor de Rând împotriva Bugetarilor de Lux “

  • Părerea ta