politichie

E Băsescu bun de președinte?

23 Iulie 2009

Având în vedere faptul că se apropie o nouă tură de alegeri prezidențiale cred că întrebarea din titlu este pe deplin justificată? O fi sau n-o fi Băsescu bun pentru încă un mandat de președinte al României?

Pentru a putea răspunde la întrebare trebuie în primul rând să vedem care sunt atribuțiile președintelui și cum s-a achitat de ele domnul Băsescu. Prima și cea mai importantă atribuție este acceea de mediator. Teoretic președintele ar trebui să fie acela care să dezamorseze conflictele care apar între diverse intituții ale statului, între partide, etc. La capitolul ăsta cred că Băsescu nu numai că nu a mediat nimic, ci chiar a alimentat conflictele și a reușit să mențină o atmosferă tensionată atât în interiorul alianței D.A. cât și în interiorul actualei coaliții.

O altă atribuție extrem de importantă este legată de politica externă a României. Împreună cu ministrul de externe și cu primul ministru, președintele are datoria de a coordona politica externă a României și de a proteja interesele noastre în interiorul diverselor organizații unde suntem parte (UE, NATO, etc). Din acest punct de vedere putem nota ca succes aderarea României la Uniunea Europeană (proces început în timpul mandatului lui Năstase, dar finalizat în 2007) și evitarea până acum a unor sancțiuni pentru diversele nereguli făcute de guvernul României. La capitolul insuccese putem nota diversele gafe și situații penibile în care Băsescu a pus delegațiile României cu diferite ocazii. “Salvarea” președintelui vine însă de la miniștrii de externe, care în general au reușit să facă o figură decentă sau chiar foarte bună (cum este cazul lui Diaconescu).

Trecând mai departe, ar trebui să analizăm calitățile pe care un președinte ar trebui să le aibă: diplomație, moderație, decență, bun simț, inteligență. Un președinte nu ar trebui să se conducă după instict și nici după toane, comportament pe care îl vedem destul de frecvent la domnul Băsescu. Cred că dacă ar trebui să enumerăm trăsăturile definitorii ale actualului președinte, primul pe listă ar fi spriritul de “luptător”. Băsescu are mereu nevoie să se lupte cu cineva, el trebuie mereu să fie Făt-Frumos care se luptă cu balaurul cu șapte capete, fie că acel balaur se cheamă corupție, “grupuri de interese”, “cei 322”, moguli de presă, oligarhi, etc. Ideea de bază este că mereu trebuie să existe “ăia răi”, care trebuie expuși și atacați permanent pentru ca “poporul” să înțeleagă de unde i se trag toate nenorocirile și cine-l apără.

Pentru a concluziona, putem spune că Băsescu îi lipsesc multe din calitățile necesare unui bun președinte (majoritatea lucrurilor le face exact pe dos față de cum ar trebui), dar prin comportamentul său demostrează ca este cu siguranță personajul politic care reprezintă cel mai fidel “poporul”.

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta