politichie

Examen de cetățenie

2 Septembrie 2008

Citesc aici cum că de la 1 septembrie 2008 Germania a schimbat regulile de acordare a statutului de cetățean pentru imigranți. Din câte văd eu există două mari modificări față de ce era înainte: în primul rând cetățenii unui stat din UE nu mai au obligația de a renunța la cetățenia respectivă și introducerea acelui test de încetățenire.

Sunt convins că mulți (pe la ei pe acolo) o să sară în sus și o să strige că asta e discriminare. Părerea mea e că, având în vedere avantajele pe care statutul de cetățean le aduce (nu neapărat în Germania, în orice țară civilizată), pretențiile nu sunt deloc exagerate. Cerințe de genul cunoașterii limbii oficiale și a unor elemente de bază legate de statul respectiv (elemente esențiale legate de istorie, forma de guvernământ, etc) mi se par strict necesare pentru cineva care dorește să beneficieze de statutul de cetățean cu drepturi depline.

Din punctul meu de vedere aș fi de acord cu asemenea prevederi și în România, mai mult, aș susține ideea unui astfel de test obligatoriu pentru toți cei care au împlinit 18 ani – ca și condiție pentru a putea obține dreptul de vot. Nu mi se pare că analfabeții (din care încă avem) sau persoanele care nu au idee dacă România este republică sau monarhie, care nu știu de ce 1 decembrie este zi națională, nu știu să arate unde e România pe harta lumii și alte informații de acest gen ar trebui să aibă statutul de cetățean cu drept de vot.

Articole similare

2 Comments

 • Reply bolthead 2 Septembrie 2008 at 6:45 pm

  Examenul pentru “cetatenie” este un pic ciudat. Trebuie sa cunosc limba statului respectiv pentru a putea cumpara, prin intermediul unor taxe, anumite servicii din partea unui stat?
  Sa presupunem ca sunt unul din strainii asezati pe langa Paris ca stiu doua trei povestioare istorice si sunt mai pedant decat grosul populatiei cand e vorba de pus accente. Am cetatenia franceza. Pentru ca “merit”. Am luat “scrisu'”. Cu ce-l incalzeste pe un francez (d’ala autohton, “pe bune”, nu doar cetatean pe hartie al Frantei) cand ma apauca cheful sa dau foc la masini pentru ca ma simt prea oprimat intr-o tara in care nu m-a chemat nimeni si care nu se chinuie sa-mi ofere toate chestiile pe care speram sa le primesc? – nu fac nici o referinta la etnie, religie, apucaturi tribale, sistem de valori incompatibil cu modul general de gandire al europenilor – dar cu care o sa-mi tampesc si copiii – etc. nu vreau sa par (prea) rasist.
  “Examenul” pentru dreptul de vot ar avea un pic mai mult sens. De cand “se voteaza” votul a fost conditionat pe diverse criterii (suprafata de pamant aflat in posesie, venit, sex, whatever). Acum e de varsta. De ce doar de varsta?
  Pentru condusul unei masini dai un examen, sa demonstrezi cumva ca ai habar ce sa faci ca sa nu omori prea multi pe strada. Pentru a da cu o stampila pe o foaie – una din culmile drepturilor unui cetatean intr-un stat democrat – e de ajuns sa ai meritul deosebit de a implini o anumita varsta.

  Sau, varianta scurta:
  Felicitari Ghermaniei pentru erzatzul de grija lu’ patria lor. “Suna” foarte bine, calmeaza niste maraituri, e politichalii corect, toata lumea e fericita.

 • Reply hash 2 Septembrie 2008 at 6:51 pm

  Mă eu zic că ideea de a cunoaște măcar limba (a cunoaște însemnând să te poți înțelege cu sitizănii – nu să fi chiar capabil să folosești limba corect) ar trebui să fie obligatorie.

  Și nu e chiar toată lumea fericită în Germania, că s-au trezit niște turci să se simtă discriminați. Și-s numa’ vreo câteva milioane…

 • Părerea ta