politichie

Guvernul Boc și-a luat una peste bot

15 Ianuarie 2009

Nu, nu de la marele lui stăpân de la Cotroceni ci exact de la Curtea Constituțională, instituția cu care Băse îi amenința pe toți cei care dădeau legi și/sau ordonanțe care nu-i conveneau.

Soluția dată de Curtea Constituțională în privința Ordonanței 230 dată de guvernul BăseBoc – cea care interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat – este de neconstituționalitate. Sunt curios să văd ce va face Boc în continuare, dacă va lupta în vreun fel pentru a impune o măsură (de data asta una constituțională) în spiritul principiului pe care l-a enunțat sau dacă va ridica din umeri spunând “eu am vrut, alții nu m-au lăsat” – tema favorită a mentorului său Băse.

După cum am mai spus-o într-un comentariu pe aici pe la sfârșit, ordonanța în forma dată de Boc e complet inutilă, e doar praf în ochii opiniei publice, o încercare de a arăta cât de preocupat este guvernul de cheltuirea justă a banului public. De curiozitate am săpat un pic prin legislația muncii și – surpriză – legea spune cât se poate de clar (Legea 19/2000, cap. 4, sectiunea 1, art. 41) :

“(5) Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.”

Asta înseamnă că în momentul în care X a atins vârsta de pensionare, angajatorul are tot dreptul să nu-și dea acordul ca respectivul X să mai lucreze acolo în continuare. Cu alte cuvinte, dacă domnul Boc este atât de pornit să facă curățenie acolo unde știe că s-au făcut abuzuri el avea deja la îndemână toate mecanismele. Respectivele “epurări” s-ar putea face legal, transparent și fără mare tam-tam în presă, pe cale administrativă.

Părerea mea e că toată tevatura asta cu ordonanța a fost numai o joacă prin presă, așa, de ochii lumii, făcută pentru a atrage atenția publicului și, daca se poate, ceva capital electoral.

Articole similare

1 Comentariu

  • Reply Boc, uite-ți soluția! | NeneaLars.com 15 Ianuarie 2009 at 4:04 pm

    […] Boc, cum matale ești ocupat cu modificarea constituției, a săpat nenea Hash și a găsit soluția în legi existente. Poți să-i dai pe pensionarii ăia afară în secunda doi după ce citești articolul ăsta (și […]

  • Părerea ta