politichie

Lecția de democrație – via Traian Băsescu

26 Mai 2009

În anul de grație 2009, președintele ne împărtășește viziunea sa în materie de politică internă: “Romania trebuie condusa in forta. Pentru ca in Romania sa inceapa sa mearga lucrurile avem nevoie de o majoritate de 50%+1, si nu de o coalitie” (via HotNews). Mai mult decât atât, în cadrul discuțiilor avute cu parlamentarii portocalii, președintele ar fi declarat că nu este mulțumit de felul în care lucrează actuala coaliție de guvernare. Oare ce vrea să spună de fapt Băsescu?

Să le luam pe rând. De departe cea mai interesantă afirmație este aceea că România ar trebui condusă “în forță”, cu alte cuvinte de către un regim mult mai autoritar decât cel prevăzut de Constituție. Declarația ar putea părea una cu tentă electorală, bine știut fiind faptul că românii preferă în mod tradițional figurile tip “Vlad Țepeș”, care să ia frâiele și “să facă ordine în țară”. Pe de altă parte, declarația făcută poate fi una extrem de periculoasă, deoarece în traducere liberă ceea ce spune Băsescu este că sistemul democratic din România este falimentar.

Partea a doua a afirmației, aceea că o condiție pentru ca “să meargă lucrurile” este ca guvernarea să fie asigurată de un singur partid cu peste 50% din voturi, mă pune și mai rău pe gânduri. Este clar că Băsescu, om cu o mare experiență de guvernare în cadrul unor coaliții și cu o și mai mare experiență de distrugător de alianțe, s-a cam săturat să fie nevoit să împartă puterea cu alții și, mai rău, să fie nevoit să facă mereu unele concesii pe care statutul de membru al unei coaliții le impune. În orice caz, asemenea declarații venind din partea unui președinte de stat membru al UE mi se par cel puțin o dovadă de lipsă de maturitate politică. Este greu de crezut că în ziua de azi, când de bine de rău oamenii au mult mai ușor acces la informație, vreun partid să mai reușească singur performanțele FSN-ului de la începutul anilor ’90.

E posibil ca una din soluțiile la care se gândește Băsescu este ca, după ce va fi reales (orice plan pică dacă el pierde al doilea mandat), să încerce din nou o tentativă fuziune, ori cu PNL, ori cu PSD. Este singura soluție prin care și-ar putea asigura cel puțin trei ani de guvernare așa cum și-o dorește. Cred că este foarte posibil ca de data aceasta Băsescu să încerce să abordeze problema fuziunii cu PSD, din două motive: capitalul electoral important și “aparatul” din teritoriu foarte bine pus la punct.

Sunt tare curios să văd ce ne așteaptă și sper din tot sufletul că visele președintelui de a conduce noul partid-stat al României să se năruiască în toamnă.

Articole similare

6 Comments

 • Reply sorin 27 Mai 2009 at 7:08 am

  nu zice băse rău…de data asta sunt de acord cu el…din nou..cel puţin la o fază : un partid care să aibă peste 50%… dar asta în condiţiile în care la “conducere” să existe 2 partide majore.. unul să obţină puţin peste 50%, iar celălalt să fie, de exemplu, pe la 40%, iar diferenţa, eventual, să aparţină altor formaţiuni.. asta, în ideea că partidele în cauză (cele 2) să fie partide cu ideologii diametral opuse, care să ţină de aceste ideologii şi să le respecte şi urmeze, partide care să se succeadă la guvernare…
  o ideologie liberală şi una social democrată..
  stil american, britanic, ….
  aşa ar fi mult mai elegante lucrurile..
  totusi, băselul, cred, şi-ar dori un partid cu 80%, care să alterneze el singur la conducere, în vecii vecilor, amin

 • Reply hash 27 Mai 2009 at 9:29 am

  Păi tocmai aici e tot șpilul – că Băse amestecă două chestii diferite:
  – una “albă” – aia că ar fi nevoie ca pe scena politică să avem două formațiuni puternice, una de stânga și alta de dreapta
  – alta “neagră” – că ar fi nevoie de un regim mult mai autoritar decât actuala formă de democrație constituțională

 • Reply Oana 28 Mai 2009 at 9:44 am

  Off topic: ti-a iesit foarte bine cosmetizarea 🙂

 • Reply hash 28 Mai 2009 at 10:13 am

  Mersi mersi 😉

 • Reply Ion Grecu 2 Iunie 2009 at 7:17 am

  Sunt si eu de acord — pai e mai bine sa se certe ca orbetzii intre ei cum a facut cu tariceanu?

 • Reply hash 2 Iunie 2009 at 9:07 am

  Ar fi mai bine să-și vadă fiecare de treabă și atunci ar fi totul în regulă – nu cred că e treaba președintelui să conducă tot.

 • Părerea ta