politichie

NATO vs. Rusia

22 August 2008

O fi oare prima criză majoră de la terminarea Războiului Rece?

În ultimul timp apar diverse declarații făcute mai mult sau mai puțin în păsăreasca diplomatică, ba zice un reprezentant NATO că alianța nu poate avea o relație obișnuită cu Rusia (ce-o fi aia relație obișnuită – mă întreb) până ce aceștia din urmă nu se retrag din Georgia, ba zice Rusia “pe canale militare” că a suspendat activitățile de cooperare militară cu țările membre NATO. Declarațiile acestea apar pe fondul unei mari bălăcăreli internaționale pe marginea conflictului ruso-georgian: ba SUA declară că susține Georgia, dar nu face nimic în aceasta direcție, ba UE – reprezentată de Sarkozy – obține semnarea unui armistițiu pe care evident Rusia nu-l respectă, ba Medvedev anunță la televizor încetarea operațiunilor militare și retragerea iar armata rusă își fortifică pozițiile.

S-ar părea că evenimentele din ultimii ani, mai ales extinderea NATO spre est, sunt pe cale să ducă la o criză politică majoră. Rusia s-a opus mereu acestei extinderi, și se pare că acum, când foste țări membre ale URSS (altele decât cele baltice) sunt invitate să adere la NATO, Rusia e gata să “tragă linie”. Cred că mișcarea din Georgia este de fapt mai mult un avertisment pentru alții, în special Ucraina, destinat să-i convingă “să stea în banca lor”. Rămâne de văzut modul în care liderii celor două forțe (NATO și Rusia) vor ști să dezamorseze această criză într-un mod cât mai pașnic.

În acest conflict am impresia că cel puțin pentru moment Rusia are “the upper hand” deoarece e clar că are o strategie și o conducere (echipa Putin-Medvedev) unitară și coerentă. De celalaltă parte se pare că NATO nu reușeste încă să dea o replică suficient de coerentă – probabil va mai dura ceva timp până statele membre se vor pune de acord asupra unei politici relativ la relația cu Rusia. Până acum mi se pare că scorul e 1:0 pentru Rusia (încalcă un armistițiu pe care l-au semnat fără a suporta nici un fel de consecințe).

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta