politichie

Propunere legislativa

21 Aprilie 2008

Având în vedere modul în care angajații din sistemul sanitar înțeleg să-și desfășoare activitatea propun implementarea în sistemul judiciar a unei versiuni a legii Talionului … ochi pentru ochi, sânge pentru sânge.

Vă întrebați de ce? Poate sub amenințarea unei astfel de legi o să priceapă și ăia de prin spitale (angajații ăia, de sus pâna jos, de la director, medici și pâna la ultima infirmieră și alt personal de pe acolo) că pacientul nu este o bucată de carne cu care se pot ei juca după cum îi taie capul…

Dacă îmi aduc aminte numai de scandalurile recente, începând cu acel Ciomu, continuând cu tânara lasată să nască fără asistență medicală și terminând cu cel mai recent caz – cel al copilului operat din greșeală – și la sancțiunile pe care vinovații (nu) le-au primit nu pot decât să concluzionez că ceva este putred rău în sistemul sanitar. Și nu e vorba de salarii, condiții de muncă, bani, etc. … ci este vorba de acea atitudine ”we own your ass” pe care oamenii ăia o au față de ghinioniștii care le sunt pacienți.

Și mai este un lucru pe care nu îl înțeleg: pe de o parte ni se spune că în sistemul sanitar este criză de personal (medicii pleacă, etc) iar pe de altă parte medicii tineri se plâng – pe bună dreptate – că nu au loc în spitale din cauza unor dinozauri bine ancorați de scaunele lor. Probabil cineva mi-ar spune că de fapt criza de personal este la nivel național – ca spitalele din orașele mici duc lipsă de oameni în timp ce în București și în celelalte centre puternice (Cluj, Tg. Mureș, Iași) există un surplus … pai cine-i de vină de situația asta? Nu e ăsta un exemplu de management defectuos?

Iar faptul că sancțiunile sunt stabilite de colegiul medicilor mi se pare o greșeală majoră – cinstit ar fi ca respectivul colegiu să aibă rolul de a clarifica situațiile și de a identifica vinovații, iar sancțiunile să fie decise de un magistrat care poate aprecia corect gravitatea faptelor.

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta