cugetarea zilei politichie

România dublei măsuri: Ponta vs. Iohannis

9 Iunie 2015
ponta_iohannis_28332300-680x365

Dubla măsură în ceea ce privește prezumția de nevinovăție.

Unul din cele mai arzătoare subiecte acum este cel legat de faptul că Ponta este urmărit penal în unul sau mai multe dosare penale și există un grup foarte vocal de politicieni care susțin sus și tare că acesta ar trebui să-și prezinte demisia sa și a guvernului pe care îl conduce.  Ceea ce uită acești aleși, în frunte cu președintele Iohannis, este că un principiu de rang constituțional în România este prezumția de nevinovăție, care înseamnă că nici o persoană nu este vinovată de comiterea unei infracțiuni atât timp cât nu exista o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens. Scopul pentru care acest principiu a fost înscris în Constituție este de a garanta fiecărui cetățean un proces echitabil în cazul în care este acuzat că a comis o infracțiune.

O să vă prezint foarte pe scurt care sunt etapele principale prin care trece, obligatoriu în această ordine, orice proces penal conform legilor în vigoare în România:

1. organele de cercetare penală sunt sesizate de comiterea unei fapte (se sesizează din oficiu, primesc o plângere, un denunț, etc).

2. se declanșează urmărirea penală în legătură cu fapta sesizată

3. în măsura în care se identifică o persoană despre care există indicii că au comis fapta sesizată se începe urmărirea penală în legătură cu acea persoană și fapta sesizată. În acest moment persoana devine “suspect”. În cursul urmăririi penale procurorul este obligat să strângă atât probe în acuzare (în defavoarea suspectului) cât și în aparare (în favoarea suspectului)

4. procurorul e obligat să termine urmărirea penală și să soluționeze cauza. Solutiile posibile sunt doua: trimiterea sau netrimiterea în judecată a persoanei în legătură cu fapta

5. în cazul în care persoana este trimisă în judecată procesul va trece prin judecata în primă instanță și eventual apel pentru a se ajunge la hotărârea judecătorească definitivă care este singura care poate consfinți vinovăția persoanei.

Revenind la subiect și anume dubla măsură în ceea ce privește prezumția de nevinovăție:

– Ponta este acum suspect într-o cauza penală. Nu este clar dacă va fi trimis în judecată sau nu, cu atât mai puțin nu este sigur că va fi condamnat sau nu. Ceea ce este sigur e că azi este un om nevinovat căruia i se cere demisia pe motiv că faptul că este suspect îl face nedemn de ocupa o funcție atât de înaltă în stat atât timp cât nu își rezolvă problemele din justiție.

– Iohannis era inculpat (deci trimis în judecată) la data la care a candidat pentru funcția de Președinte al României, cu alte cuvinte procurorii care l-au anchetat au considerat că trebuie trimis în judecată și au cerut condamnarea sa. Cu toate acestea nimeni nu i-a cerut să se retragă din cursa prezidențială pâna la data la care își va rezolva problemele din justiție.

În mod “suprinzător” cei care cer azi demisia suspectului prim ministru sunt cei care au contribuit la alegerea ca președinte a unui inculpat. Cinstit dar corect 😉

sursa foto

Articole similare

2 Comments

 • Reply Misu 9 Iunie 2015 at 10:38 pm

  Ceea ce scrii tu, este absolut corect si perfect logic, intr-o lume corecta si perfect logica.

  Insa in momentul in care pentru a incepe urmarirea penala ai nevoie de ridicarea unei imunitati, cred ca deja lucrurile se schimba si lumea nu mai este asa de logica si perfecta. Conceptul de imunitate a fost creeat pentru a impiedica abuzul asupra unei persoane pentru culoare politica, parerea sau votul ei. Aici insa vorbim de cu totul alte lucruri.
  Demisie nu, sau cel putin nu pana nu s-a dovedit ceva. Dar urmarire penala mi se pare un pas logic. Pentru ca suspiciunile nu sunt creeate pe baza faptului ca “maricica de la 4” l-a turnat la “securitate”… Pe tine daca te suspecteaza nevasta ca ai mancat tarta cu fructe din frigider se bazeaza pe fapte concrete: tarta a disparut, tu erai acasa si ti-era foame….

  Iar intr-un sistem corect, o persoana suspectata de fapte de coruptie este cel putin suspendata din oficiul public, mai ales de prim ministru. Asta din simplul motiv ca se poate folosi de pozitia si avantajele ei pentru a inclina balanta in favoarea sa. Si daca tu imi spui mie ca Victor Ponta este peste aceste practici, suferim impreuna de naivitate timpurie 🙂

 • Reply Horia 11 Iunie 2015 at 10:32 am

  Acum treaba e clară că toți cei în poziții înalte, fie la putere sau în opoziție, se folosesc de avantajele lor pentru a influența tot ce pot influența ;). Ponta este deja urmărit penal pentru fals, etc în legătură cu colaborarea cu Șova din vremea în care ambii erau avocați.
  Apoi mai este un aspect, imunitatea se ridică pentru a putea fi reținut, percheziționat sau arestat. Legat de avizul pentru începerea urmăririi penale care s-a cerut acum, pentru așa zis conflict de interese, e o mare prostie venită de la procurori: a propune un ministru pe care urmează să-l investească (sau nu) Parlamentul este un act politic – nu ai cum sa urmărești penal un prim ministru pentru ca a propus Parlamentului o persoană pe un post, nu e ca și cum primul ministru angajează miniștri după bunul lui plac 🙂
  Oricum subiectul era altul, și anume ipocrizia lui Iohannis, Gorghiu, Blaga și restul care se rezuma la următoarele: nu e o problemă să candidezi și să fi ales președinte cât timp ai calitatea de inculpat într-un proces penal (asta era situația juridică a lui Iohannis la alegeri) dar e o mare problemă să fi prim ministru cât timp ai calitatea de suspect în alt proces penal (situația juridică a lui Ponta acum).

 • Părerea ta