politichie

Votul uninominal

31 Iulie 2008

Cine câștigă, cine pierde, care-i treaba cu votul uninominal…

Din câte vad a început agitația pre-electorală și tema de bază este cea cu votul uninominal. Scandalul a început încă de la împărțirea colegiilor uninominale în teritoriu, evident PDL-ul se consideră nedreptățit, etc… Nimic interesant sau neașteptat până aici.

N-am văzut însă pe nimeni care să-mi explice ce aduce bun noul sistem de vot atât de ridicat în slăvi și de la care se așteaptă minunea numită “reformarea clasei politice”. Eu unul sunt de acord cu experimentul numit vot uninominal pentru că sunt curios dacă va schimba ceva în bine, dar rămân la părerea că este un simplu experiment și nu o soluție infailibilă așa cum este ea prezentată de Băsescu și alți suporteri înfocați (majoritatea pedeliști).

Nu imi fac prea mari iluzii legate de calitatea aleșilor în urma votului uninominal din următoarele motive:

1. candidații vor fi împinși în față și susținuți de către partide – nici o schimbare față de sistemul de până acum, oricum capii de liste trăgeau după ei partidul.

2. odată ajunși în Parlament aleșii noștri vor urma “disciplina de partid” – adică vor vota așa cum le cere partidul să o facă – iar nici o schimbare față de ce s-a întâmplat până acum.

Parlamentarii aleși prin vot uninominal se vor bucura însă de niște avantaje în plus:

1. fiind aleși în mod direct se vor simți mai importanți și mai viteji în relația cu partidul din care fac parte

2. vor putea să-și vândă mai scump serviciile către beneficiarii cotizanți a.k.a. “grupuri de interese”

În orice caz nu văd cum votul uninominal va rezolva câteva probleme cum ar fi:

– traseismul politic (după 4 ani e posibil ca alegătorul să nu mai țină minte dacă dupa alesul său a candidat pentru partidul x sau y)

– eliminarea unor personaje (“baroni”, mari corupți, etc.) din Parlament

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta