presa noastră dă ziare

Gripa porcina – isteria “aviarei” reloaded?

28 Aprilie 2009

De câteva zile încoace unul din subiectele de presă cele mai fierbinți este cel al gripei porcine (sau mexicane sau cum i-o mai zice). Datele pe care le avem până acum sunt: peste 100 de morți în Mexic, un număr de îmbolnăviri confirmate în SUA, UK și Spania, cazuri suspecte în mai multe țări și un comunicat de la OMS care ne spune că virusul se transmite și de la om la om.

Comparativ cu povestea gripei aviare cred că situația pare ceva mai sumbră mai ales datorită faptului că se pare că virusul se transmite mult mai ușor (dacă nu mă înșel, H5N1 nu se transmitea de la om la om). Având în vedere faptul că acum epidemia a pornit din Mexic și există șanse foarte mari să afecteze SUA mă aștept la o isterie mult mai mare decât cea care-a fost în Europa cu ocazia gripei aviare. Asta pentru că americanii sunt în general mai predispuși la a genera isterii naționale decât europenii.

Revenind la cazul specific al României, sunt curios dacă “băieții deștepți” vor specula acestă nouă amenințare și vor reactiva punctele de stropit mașini cu maglavais. Dacă îmi aduc eu bine aminte, pe vremea ministrului Flutur au fost niște băieți portocalii care au făcut niște bani grămadă din acea soluție “antivirus” și instalarea acelor posturi de “decontaminare” pe cele mai circulate drumuri naționale, respectiv la punctele de frontieră. 

În orice caz, sper din tot sufletul ca țările care au fost primele afectate, țări dezvoltate (cu excepția sursei-Mexic) să poată controla epidemia și să oprească răspândirea virusului înainte ca acesta să ajungă în țări ca România, Bulgaria, rep. Moldova sau altele de același calibru, țări care nu cred că au capacitatea de a combate eficient nici un fel de epidemie.

Articole similare

3 Comments

  • Reply Oana 29 Aprilie 2009 at 9:31 am

    Hai ca au zis ca se transmite de la om la om nu de la tabla la tabla si poate nu ne mai “ung” masinile de data asta :))))

  • Reply hash 29 Aprilie 2009 at 10:07 am

    Pai ce, aviara se transmitea de la tablă la tablă :D?

  • Reply Oana 29 Aprilie 2009 at 4:56 pm

    Nu, despre aia au zis ca se transmite “pe cale aeroba”; daca esti inalt demnitar probabil ca “de la om la om” e diferit de “prin aer” si atunci iau alte masuri 😛

  • Părerea ta