Leacul durerii me hate...

Cât câștigă de fapt un bugetar?

13 Mai 2010

Ia să dăm un pic aritmetica jos din pod și să facem niște calcule pentru a vedea cât de mult sau cât de puțin câștigă de fapt un bugetar în România. O sa discut de salariul mediu din sistem, nu de salariul unui profesor de școală generală, al unui medic din spital sau al unui funcționar.

Dacă știrea asta este corectă și salariul mediu brut în sistemul bugetar a fost în 2009 de 3000 lei (3300 lei cu tot cu stimulente), atunci pot să afirm cu toată tăria că, în România, salariile bugetarilor se încadrează în categoria SALARII NESIMȚITE, deoarece înseamnă că salariul mediu din sistemul bugetar este aroape dublu (cu 87% mai mare cu stimulentele incluse, respectiv cu 70% mai mare dacă nu includem stimulentele) față de salariul mediu brut pe țară (care a fost 1767 lei).

Dacă tăiem din aceste salarii “stimulentele” (care în 2009 au fost în medie 300 lei, adică 10% din salariu) și mai tăiem încă 25% rămânem cu  2250 lei salariu mediu brut, adică cu 27% mai mare decât media pe țară. În aceste condiții putem spune ca bugetarii nu au motive reale să se plângă prea tare, deoarece în continuare vor câștiga, în medie, mai mult decât un angajat din mediul privat.

Acum însă apare marele semn de întrebare: cum s-a ajuns la acest salariu mediu? Pe de o parte avem sindicatele care dau exemple de salarii sub 1000 lei, iar pe de altă parte avem statistica ministerului de finanțe care ne spune ca media e 3000. Care e de fapt realitatea? Dacă o luam metodic, și luam de bune și spusele sindicatelor (că majoritatea bugetarilor au salarii mici) și pe datele statistice, am ajunge la o distribuție a salariilor de genul următor

– pentru fiecare trei bugetari platiti cu 700 lei există unul plătit cu 9900 lei sau doi platiti cu 6450

– pentru fiecare doi bugetari platiti cu 700 lei există unul plătit cu 7600 lei

– pentru fiecare bugetar plătit cu salariul minim (700 lei) există unul plătit cu 5300 lei

– pentru fiecare trei bugetari plătiți cu 1000 lei există unul plătit cu 9000 lei sau doi plătiti cu 6000 lei

– pentru fiecare doi bugetari plătiți cu 1000 lei există unul plătit cu 7000 lei

– pentru fiecare bugetar plătit cu 1000 lei există unul plătit cu 5000 lei

– pentru fiecare trei bugetari plătiți cu 1500 lei există unul plătit cu 7500 sau doi plătiți cu 5250 lei

– pentru fiecare doi bugetari plătiți cu 1500 lei există unul plătit cu 6000 lei

– pentru fiecare bugetar plătit cu 1500 lei există unul plătit cu 4500 lei

Asta înseamnă ceva de genul următor:

– dacă 50% din bugetari sunt plătiți cu salarii între 700 și 1500 lei rezultă că restul de 50% sunt plătiți cu salarii între 4500 și 5300 lei

– dacă 66% din bugetari sunt plătiți cu salarii între 700 și 1500 lei rezultă  că restul de 33% sunt plătiți cu salarii între 6000 si 7600 lei

– dacă 75% din bugetari sunt plătiți cu salarii între 700 și 1500 lei rezultă că restul de 25% sunt plătiți cu salarii între 7500 și 9900 lei

Chiar dacă luam în calcul cea mai extremă variantă, cea în care 75% dintre bugetari au salariu mai mic sau egal cu cel mediu pe economie ne va rezulta faptul că aproximativ 375 000 de bugetari au salarii mari și foarte mari (7500-9900 lei).

Articole similare

13 Comments

 • Reply ioanovici gherghina 13 Mai 2010 at 6:35 pm

  eu sant bugetara si am salaru de 788 asa ca nu toti au salari mari si lucrez de im sar capacele

 • Reply hash 13 Mai 2010 at 8:39 pm

  După cum ați văzut din mica mea demonstrație de mai sus, nu dumneavoastră sunteți problema, ci celălalt care ia 5300 …

 • Reply Aura Matei 13 Mai 2010 at 9:59 pm

  Cred ca mai utila este calcularea medianei (wiki: the numeric value separating the higher half of a sample, a population, or a probability distribution, from the lower half. The median of a finite list of numbers can be found by arranging all the observations from lowest value to highest value and picking the middle one.). Mediana ne ajuta sa eliminam eroarea indusa de punctele extreme. Apoi, mai putem sa analizam distributia pe cuantile: primii 25% (sau 10, sau 20%) din bugetari, cat castiga? dar urmatorii 25%? Dar ultimii? Si atunci vedem cat de mari sunt de fapt salariile, fara a pica in eroarea de a vedea ca doar un grup de salarii f mari cresc artificial media, in timp ce majoritatea salariilor sunt mici.

 • Reply sorin 13 Mai 2010 at 10:36 pm

  îmi pare rău pt tine, dar sursa ta (hotnews) se cam aberează, asa cum face în general, toată presa din ţărişoara noastră minunată. Nu aş vrea să vorbesc prostii enunţând o cifră prea exactă, însă pot să îâi spun sigur că salariul mediu în mediul bugetar în anul 2009 a fost undeva în preajma sumei de 1700 lei. în ciuda a tot ceea ce apare în presă. Calculele de pe hotnews sunt mult exagerate, iar la o discuţie detaliată îţi pot descrie şi modl cum au ajuns la ele. În ceea ce priveşte stimulentele, orice firmă (mare, internaţională) îşi premiază angajaţii (cu diverse ocazii şi sub anumite forme). Mărimea salariilor bugetarilor nu este o problemă. nu sunt prea mari ci prea MICI. Salariile bugetarilor suntm însă, PREA MULTE. asta e problema.

 • Reply hash 14 Mai 2010 at 10:24 am

  @Aura – calculul meu e o aritmetică de clasa a doua, fără mari pretenții științifice, dar rezultatul (faptul că există cel mai probabil 2-3 sute de mii de bugetari plătiți peste 7000 de lei pe luna) cred că e desutul de aproape de realitate.

  @Sorin – salariul mediu de 3300 lei e dat de ministerul finanțelor, nu de HotNews, și având în vedere că am aflat cam cât sunt salariile prin diverse ministere, agenții și alte entități de-astea înclin să cred că datele sunt reale. Oricum, dacă ar fi cum spui tu, și anume că bugetarii ar avea un salariu mediu egal cu salariul mediu pe economie atunci am putea spune că bugetarii sunt plătiți corect, nici prea mult, nici prea puțin. Nu văd nici un motiv pentru care care media în sistemul bugetar să fie mai mare decât cea pe economie.

  Legat de stimulente, în privat acestea sunt în general condiționate de anumite rezultate și se dau “după” și nu “înainte”, de-aia se cheama “bonus”-uri și nu stimulente. Mai mult decât atât, în 2009 în privat s-au cam eliminat 90% din bonusuri și la fel nu s-au mai plătit ore suplimentare (de comun acord cu angajații).

 • Reply Tweets that mention Cât câștigă de fapt un bugetar? - vorba lu' hash -- Topsy.com 14 Mai 2010 at 7:39 pm

  […] This post was mentioned on Twitter by Leacul durerii. Leacul durerii said: Horia Filip: Cât câștigă de fapt un bugetar? http://goo.gl/fb/g9Gte […]

 • Reply sorin 14 Mai 2010 at 7:46 pm

  păi şi la stat tot după se dau “stimulentele”. cât de motivat sau nemotivat e partea a doua. Dar dacă vei căuta, vei descoperi că “stimulentele” sunt de fapt : premii anuale, trmestriale, lunare, etc.
  referitor la salariul mediu al bugetarilor şi cel mediu pe economie, ai dreptate, într-un fel însă pe de altă parte greşeşti. asta deoarece teoretic un bugetar are o răspundere mult mai mare decât un tâmplar spre exemplu. nu uita că în majoritatea funcţiilor bugetare se cer studii medii sau superioare în timp ce în privat sunt necalificaţi cu grămada. ăia trag media salariilor din economie mult în jos. În plus, mulţi angajaţi ai sistemului privat primesc bani la negru, care nu sunt calculaţi în media pe care o enunţai.
  în sistemul bugetar salariile ar trebui să fie mari, mult mai mari decât sunt, însă în acelaşi timp şi mai puţine. mult mai puţine. numrul de bugetari ar trebui să fie de 3-4 ori mai mic decât este. gândeşte-te cum ar fi dacă mult mai puţini bugetari plătiţi foarte bine şi-ar face datoria aşa cum trebuie, uşurându-ţi ţie viaţa în loc să ţi-o îngreuneze. Nu poţi avea de la un om plătit mediocru să aibă un comportament deoseit, calităţi deosebite, amabilitate şi competenţă extremă. Sunt bugetari care indiferent cum îşi fac treaba sunt plătiţi la fel. motivaţia şi concurenţa le lipseşte.

 • Reply hash 17 Mai 2010 at 9:47 am

  Ei lasă, că și printre bugetari se regăsesc destule categorii care încasează bani la negru sub formă de șpagă 🙂 și/sau alte forme de “atenție”. Nici aia nu se contorizează în media veniturilor pe sistemul bugetar.

  Legat de celălat aspect, eu sunt de acord cu tine că prima problemă a bugetarilor e că sunt prea puțini acolo unde chiar se mai și muncește și prea mulți pe acolo pe unde se freacă menta. Legat de salarii, eu nu cred că dacă ar avea salarii mai mari ar face o treabă mai bună. În general singurul stimul la care românul răspunde pe termen lung este constrângerea. Măririle de salarii nu funcționează decât dacă au o anumită frecvență (vezi schema de “renegociere” anuală…), chestie care evident nu poate ține la nesfârșit…

 • Reply sorin 17 Mai 2010 at 10:33 am

  Acuma fără supărare, da tu dai şpagă? dacă da, când, cum, cui şi de ce?
  şi de ce dai şpagă ? de ce nu le faci reclamaţii, flagrante, etc?
  doar nu-ţi face nimeni nici o favoare. doar îşi fac treaba. nu includ aici miliţienii de la rutieră, cărora le dai ca să nu-ţi ia permisul…că acolo îţi face o favoare în schimbul şpăgii.

 • Reply hash 17 Mai 2010 at 10:41 am

  Eu nu dau șpagă, n-am dat nici la milițian nici la alt gen de persoane. Cu toate astea nu cred că fenomenul șpăgii a dispărut numai de-aia că eu sau tu nu dăm 🙂

 • Reply nicoleta 17 Mai 2010 at 1:33 pm

  eu sunt bugetar cu studii superioare. Lucrez din 2007 in domeniul asistentei sociale cu categorii de persoane defavorizate , ma confrunt cu multe situatii dificile- sunt amanintata, sunt umilita de asistatii social- ei cred ca daca lucrezi unde lucrezi poti fi facuta albie de porci si asta pe colosalul salariu de 610 lei net.

 • Reply hash 17 Mai 2010 at 1:42 pm

  @nicoleta – din păcate tu faci parte exact din acea categorie de bugetari care, pe lângă că sunt prea puțini, sunt și extrem de prost plătiți. Problema e că, din punct de vedere al statului român, asistența socială e un fel de “fiță” impusă de UE, o chestie pe care o face de musai, nu de bunăvoie…

  E trist, dar, asta e România anului 2010…

 • Reply Retete de prajituri 18 Mai 2010 at 4:31 pm

  Pana acum era bine sa fii bugetar, castigai bani frumusei, plus sporuri, plus beneficii… acum nu stiu ce sa zic…

 • Părerea ta