me hate... pamflet politichie

Impozit forfetar a.k.a. Biru’ lu’ Pogea

10 Aprilie 2009

Nea’ Caisă ăsta de conduce ministerul finanțelor, fostul director al lu’ Nea’ Bordură care acu’ e mare șăf de trib la ministerul economiei și-a dat iar în petec. Pe sub mustăcioara lui a scăpat ieri porumbelul, mai exact concepția “democrat-liberală” a partidului în legătură cu mediul privat și IMM-urile: dacă tu, firma x, nu-ți poți permite să mai dai încă 500 de euro pe an la stat atunci trebuie să fi închis pentru că ești o pacoste pentru România.

Citat din nea’ Caisă:

“Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele”

Bă economistu’ lu Bordură, tu ori ești prost ori ești exagerat de prost. Să-ți explic de ce, măi genialule:

1. nu se pune problema dacă tu, ca firmă, îți poți permite sau nu să dai xxx euro la stat. Problema se pune că tu, firma x, atâta timp cât ai niște angajați și oricum plătești diverse taxe la stat (pe salarii, tva, etc), tu automat susții statul ăsta minunat care nu face nimic pentru a te proteja. Mai mult, toți oamenii ăia care lucrează la privat, la firme care nu lucrează cu statul, toți aia duc în cârcă un întreg sistem bugetar din care și tu, bă ministru’ lu’ pește prăjit, faci parte.

2. nici o țară din interiorul UE nu ia asemenea măsuri. Nimeni. Toți încearcă acum să acorde facilități în plus firmelor mici, fiind conștienți că de acolo poate veni “salvarea” bugetelor în momentul în care marile companii (și nu sunt puține) sunt în pragul colapsului. 

3. Tu zici că nu ai de unde plăti investițiile și nu poți lua măsuri economice daca firmele nu-și plătesc taxele. Corect, ai 10, stai jos! Dar bă genialule, bă inteligență sclipitoare, ți-a trecut vreun moment prin vidul dintre urechi ideea că poate ai putea pune niște taxe mai ușor de suportat pentru firme și în felul ăsta să încasezi mai mulți bani la buget? Te-ai gândit vreun moment că poate te-ai întins cam mult cu “investițiile” și cu “măsurile economice”? Ți-a trecut vreodată prin tărtăcuța ta ideea că poate mai întâi îți vezi ce bani ai, și apoi faci planuri? Se pare că nu, la voi la pedeliști treaba-i oablă: zice șeful “construiți autostrăzi, dați bani la bugetari, trebe să fiu reales”, voi ziceți “șefu’ – n-avem bani” iar șeful zice “nu mă interesează, nici să n-aud, dracu’ vă ia dacă nu faceți ce zic eu!”

4. Ți-ai ales foarte prost cei în care vrei să lovești. O să te pupe-n dos tot neamu’ bugetarilor care deja se pregăteau de ieșit în stradă pentru ca să li se dea ce li s-a promis la alegeri, da’ minunea n-o să țină mult. Creșterea birurilor de plătit o să atragă în mod sigur scăderi și mai mari de încasări la buget, și o să te văd eu atunci pe unde mai scoți cămașa că n-o să mai ai bani de dat nici cât ai azi.

În concluzie treaba-i clară: vom avea de plătit și “biru’ lu’ Pogea” – un fel de fumărit sau văcărit, care va fi în deplină concordanță cu politica economică democrat-liberală, de inspirație feudală. Aștept acum ieșirea la rampă a lui “dragă Stolo”, cel mai de valoare economist portocaliu, care să ne explice el cu scrâșnetul de dinți specific cum că asta este singura soluție de salvare e economiei, cu recomandarea “ciocu’ mic și joc de glezne”, eventual acompaniat de trompetul șef Cristi Preda, care să traducă el în limbaj academic viziunea și latura filozofică a măsurii pe care noi, ca niște ignoranți ce ne aflăm, nu avem gradul de iluminare necesar pentru a o aprecia la adevărata ei valoare.

Articole similare

8 Comments

 • Reply sorin 10 Aprilie 2009 at 6:06 pm

  nenea ăsta ministrelul nu gândeşte ca tine..el gândeşte altfel (probabil, presupunând că execută un asemenea procedeu complex cu ajutorul tărtăcuţei din dotare) :
  1.există două categorii de firme : cele care plătesc la stat şi cele care se fofilează.
  2.cei care sunt cinstiţi şi corecţi (adică cei ce plătesc la stat), plătesc oricum, indiferent că le cerem mult sau puţin
  3.cei care nu plătesc, oricum nu vor plăti, indiferent dacă mărim sau nu taxele, şi, în plus, majoritatea acelora sunt “prietenii noştri”..
  4.dacă băgăm un impozit minim, vor plăti şi cei care acum se fofilează, măcar suma aia minimă (lucru care, desigur, nu se va întâmpla)

  şi încă o chestie : miza mare nu e realegerea lui băse. băse oricum va fi reales, întrucât nu prea are concurenţi. miza e aceea de a face rost de bani mulţi repede la buget, bani pe care să-i pompeze în investiţii în lucrări pe care să le execute firmele “prietene şi tovarăşe”, pentru ca, după ce crapă buba, să nu le mai pese.. după principiul “După mine Potopul”

 • Reply hash 10 Aprilie 2009 at 6:11 pm

  Mă eu am voie să visez că poate din iarna nu-i mai zic Dom’ Președinte lu’ Băse…

  Legat de nenea minstrelul analfabet dpdv economic, treaba-i oablă, el vrea ca din cei care erau cinsiți si corecți să mai dispară, și să rămână numai șmecherii. Ce a uitat el sa socotească e că impozitul pe un an te costa cam cât deschiderea unui offshore, cu diferența că la offshore platești doar la deschidere banii ăia, taxele anuale fiind consistent mai mici.

 • Reply Petrica 11 Aprilie 2009 at 11:34 am

  Corect articolul.

  am citit ziare din Romania si m-am crucit ca nimeni nu s-a prins de aceasta chestie elementara domnule — firmele mici sunt baza economiei, daca le omori, omori economia.

  In plina criza economica, asta e cea mai idioata masura posibila.

  Eu traiesc in Anglia, si aici se face tot posibilul sa se reduca impozitele firmelor private si oferirea unor stimuli pentru firmele mici, pentru ca ele sustin economia, nu bugetarii, de ei depinde cresterea si eventual iesirea din criza economica.

  firmele mici se dezvolta si ajung, eventual, firme mari, au mai multi angajati — dar daca tu le omori in fasha, esti prost de dai in gropi

  cum a ajuns Metalurgistul sef la finante? stau si imi fac cruce de 50 de ori cand citesc despre masura asta care, se pare, va intra in vigoare

  hai sa punem un invatzator la sanatate si un doctor la invatamant si ne-am rezolvat

  tot ce va spun eu e ca, cu toata masura lor, Base nu va fi reales, din cauza loviturii de imagine cu Gigi Becali

  o alta enormitate nemaivazuta, nemai intalnita, citesc ziarele engleze zilnic dar nu am intalnit asa ceva

  adica pagubasul arestat pe 29 de zile – si hotii, sunt pe OTV si dau interviuri

  multumesc pentru un articol inteligent si exact — in nebunia generala din Romania se intalneste rar asa ceva

 • Reply oana 13 Aprilie 2009 at 7:48 am

  Sau…putem face altceva. Ii lasam sa puna biruri peste biruri, trecem la economie subterana si nu platim nimic sau ne indatoram si falimentam statul Roman cu totul. Ce vor mai face atunci? 😀

 • Reply Pituc Claudiu 21 Aprilie 2009 at 2:13 pm

  Mi se pare o prostie acest impozit forfetar; ganditi-va ca si in Franta exista un astfel de impozit, insa care se aplica doar pentru firmele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 750000 si 1,5 mil de euro (1300 euro e impozitul)…
  Si inca ceva, sa realizati cad de tampit este sistemul la noi, in Franta, din cauza crizei, se incearca sa se suspende aceasta taxa….
  In cele din urma… ce naiba ii face sa isi urasca compatriotii?
  Era cineva care mai sus zicea ca nu are concurenta Bas`… dar ganditi-va si la nenea asta, ginerele lui Mihai… mai multe portite are asta deca Base; cine stie, poate in cele din urma va instaura o forma de monarhism (istoria arata ca a fost destul de eficient pentru noi)

 • Reply hash 21 Aprilie 2009 at 2:18 pm

  Foamea îi face să ne urască, nu le mai ajunge…

  Legat de monarhie, chiar nu văd cu ce ar fi mai bine cât timp avem un guvern și o coaliție ca asta de acu’

 • Reply meseriashu 21 Aprilie 2009 at 6:43 pm

  Pai n-ar mai trebuii decat sa o punem de o greva fiscala, sa nu mai dam bani la stat pentru vreo tri luni ca sa-i vedem cum dau din colt in colt , iar afacerile sa le platim direct cu cash sau cu plata prin posta nu prin banca. Si atunci sa vedem ce face economistul lu peste congelat care l-au pus potocalii in fruntea finantelor, daca atunci o sa zica sa confiste banii de la posta?

 • Reply manole 22 Aprilie 2009 at 2:45 pm

  Guvernantii nostri sunt niste cacanari care au inceput sa-si dea cu seama ca nu mai au de unde fura ei. Huooooo!

 • Părerea ta