me hate... politichie

Impozit forfetar – o fi oare o măsură anticriză?

31 Martie 2009

Umblă vorba prin sat că dom’ injiner Pogea, mare ministru de finanțe care este el, vrea să rezolve problema crizei economice în România. Cum, foarte simplu, mai bagă un nou bir de plătit, sub numele de “impozit forfetar”. 

Ținta domniei sale o reprezintă, se pare, firmele care raportează pierderi și, în special, microîntreprinderile. Ideea pe care ilustrul domn ministru se bazează e una foarte simplă, dacă nu ai o anumită cifră de afaceri minimă și nu înregistrezi profit se cheamă că te faci vinovat evaziune fiscală. Dupa informațiile apărute în presă (vezi articol pe HotNews) se pare că suma vehiculată ca plafon minim al impozitului datorat statului de către o microîntreprindere este de 1300 euro pe an, adică 108.33 euro pe lună. La prima vedere suma pare mică, dar în realitate este uimitor de aproape de valoarea unui salariu minim pe economie…

Am impresia că domnii ăștia care s-au trezit peste noapte miniștri, adunați care de pe unde s-a nimerit  (mai ales cei din PD-L), au o obsesie: toată lumea fură! Sunt într-atât de retardați și analfabeți din punct de vedere economic încât nu pot pricepe că evoluția normală a unei firme nu înseamnă o continuă creștere (chiar exponențială) a cifrelor de afaceri și a profiturilor. Nu ne cheamă pe toți Popoviciu, Cășuneanu, Umbrărescu & co., nu facem toți parte din clientela roșu-portocalie și nu suntem toți abonați la sacul fără fund care se cheamă “bugetul de stat”, drept urmare unii dintre noi mai suntem afectați de o criză economică, de blocajul financiar, etc… Nea’ ministru ăsta are impresia că totul merge ca la el la partid, unde daca zice Băse că ai profit, ai profit, dacă zice că falimentezi, falimentezi, dacă zice că ești cinstit, ești cinstit, respectiv dacă ai ceva de comentat ești automat “pușcăriabil”.

Din câte se vede guvernul ăsta, cel mai bun de dupa ’89 după cum se lăuda Boc, e populat cu un număr ridicat de cretinoizi care vor să descopere acum roata în colțuri și să ne arate cât suntem de proști că nu putem aprecia descoperirea lor la adevărata ei valoare. În vremea în care mai toate statele dezvoltate (vestul Europei, SUA) guvernele iau măsuri de relaxare fiscală și de încurajare a inițiativei private, ei fac invers, adică îi dau în cap. Logica e simplă, dacă omori firmele care sunt în anul ăsta în pierdere și rămâi numai cu cele profitabile ai rezolvat cu criza.

Un lucru pe care Pogea nu-l pricepe e că acea pierdere a firmelor nu o suportă statul, ci acționarii. Chiar dacă 100 000 de firme sunt în pierdere, minim 100 000 de angajați își iau salarii de la acele firme, respectivele firme plătesc destule alte taxe (chiar daca nu pe profit), deci statul câștigă bani frumoși și de pe urma lor. Dar de, ce să-i faci, e mai ușor să faci să treacă o cămilă prin urechile acului decât pre-un ministru PD-L să-și folosească creierul la ceva constructiv.

Articole similare

9 Comments

 • Reply alexandra 2 Aprilie 2009 at 1:45 pm

  si daca abia ai deschis si tu o afacere si merge prost, ai nu ai profit trebuie sa dai la stat.parca ce mai conteaza sa incurajam micii intreprinzatori?

 • Reply adrian 5 Aprilie 2009 at 1:38 pm

  mie nu-mi vine sa cred ce au putut sa scoata! nu ne ajungea ca abia supravietuiam din cauza crizei, ne mai pun si ei ceva in carca.

 • Reply Viorel 5 Aprilie 2009 at 4:52 pm

  Parca traim intr-o lume a idiotilor.
  Romania cred ca merge din ce in ce mai rau si poate ca in acest fel se va ajunge la colaps si de acolo s-or ridica oameni cu ceva mai multa minte.
  Confirm si eu ideea din articol ca fata de cuantumul celorlalte dari pe care luna de luna trebuie sa le dai statului impozitul pe profit este numai o mica parte.
  Probabil ca mai trebuie sa iasa “abramburica” cu impozitul pe meditatiile profesorilor si atunci lucrurile sunt in regula.

  Stimate dle Basescu, Boc si Pogea este buna ideea d-voastra cu impozitul forfetar daca o aplicati numai la firmele care au relatii cu banul public, firmele care au relatii de afaceri cu statul!!
  Mult succes si va astept sa veniti sa-mi solicitai dnnou votul pentru noi investituri!!!

 • Reply PROTEST 6 Aprilie 2009 at 1:00 pm

  Nu inteleg acest guvern…Majoritatea firmelor se zbat sa reziste crizei,
  unele din ele renunta la profit pentru a pastra personalul angajat.
  Aceste firme vor disponibiliza masiv sau se vor inchide.
  Exista alte metode de a atinge evaziunea fiscala, nu lovind in toti.
  Ce are de gand guvernul cu atatia someri?
  Sansa de a se apuca de o intreprindere pe cont propriu este nula acum.
  DE FAPT, CE URMARESTE ACEST GUVERN? CARE SUNT INTENTIILE SALE ,
  CE SE ASCUNDE IN SPATELE ACESTOR MASURI?
  Distrugerea firmelor mici pentru ca locul lor sa fie luat de mari corporatii?
  Ceva nu miroase a bine pentru populatia acestei tari…
  Romani, treziti-va!

 • Reply hash 7 Aprilie 2009 at 10:41 am

  Păi e clar ce vrea acest guvern, vrea bani 🙂 de-acolo de unde știu ca pot mulge fără ca “poporul” să comenteze prea mult.

 • Reply robert.ionut 7 Aprilie 2009 at 7:42 pm

  Imi vine sa urlu(AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….),
  Pai dupa mintea mea asta stimuleaza munca la negru,…eu ma inteleg cu tine, tu esti de acord sa lucrezi cu mine pe ascuns si fara firma si acte si statul iese in pierdere dar EU, EU pierd cel mai mult ca nu pot sa fac nimic pt mai tarziu cand ies la pensie… Ce sa mai zic daca ai si copii….:((

 • Reply Ciarda Rosie 10 Aprilie 2009 at 1:47 pm

  Pai iti dai seama dom’le, ca la salariile lor barosane le trebuie bani! Si de unde? De acolo de unde nu se prea poate protesta ca nu e constiinta revolutionara muncitoreasca. Vrea omu’ sa nu depinda de stat si-si face o mica afacere sa nu stea cu mana intinsa, si cand colo, pune-i dom’le jug.
  Si daca te uiti la cat e procentul la aia mici fata de cei cu milionu’ de euro iti dai seama ca nu lovesc in aia dubioshi! Da-i in aia mici ca se poate! Adica la cei cu milionu’ e 1% mai putin ca acum, iar la astia mici pune cat mai mult.
  Nu stiu unde vor sa ajunga astia cu nesimtirea lor medievala. Cica Pogea are vederi liberale. Pai PDminusL e partid liberal? Orice, numai liberal NU!

 • Reply obiwankenobi 10 Aprilie 2009 at 11:35 pm

  Semneaza petitia contra impozitului forfetar la:
  http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/spuneti_nu_initiativei_guvernului_de_a_impozita_lunar_microintreprinderile_cu_minim_540_de_lei-p48923053.html
  Sau baga un ochi la: http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/ Daca ai vreo idee de cum s-ar putea lupta impotriva acestei aberatii trimite-ne un mail.

 • Reply Un Român 16 Aprilie 2009 at 6:00 am

  Se vor inchide cam 100000 de firme, cu cifra de afacere mica, pentru a nu mai plati acest bir.
  Initiatorii si promotorii crizei importate din SUA vor putea sa dovedeasca tuturor existenta crizei si in Romania.
  Criza e facuta la comanda pentru a inrobi tarile mici prin obligarea acestora , sa accepte imprumuturi uriase din partea SUA.
  Astfel tarile imprumutate vor deveni vasalii ai SUA pe termen lung. Si se vor strange biruri pentru stapani.
  Parca Ceausescu a refuzat sa mai primeasca imprumuri si a mai avut tupeul sa returneze si banii ? Ce a patit ?
  Motivul impozitului forfetar este de a realiza artificial criza in Romania. Doar se vor inchide atatea firme, vor deveni someri o multime de oameni, deci criza exista oamenii mor de foame, ati vazut ca era nevoie de imprumutul extern ?
  Guvernantii sunt doar niste cozi de topor, executa ordinele primite din afara, nu mai pot ei de cetatenii romani.
  Acest impozit spune :
  Daca nu poti tu ca firma mica sa platesti macar 500 de euro la stat, sa dispari, noi statul nu vrem sa existi.
  Ce conteaza ca o firma mica reprezinta niste oameni, niste cetateni români care traiesc de pe o zi pe alta ?
  Noi traim si respiram doar pentru a plati impozite la acest “stat”. Daca nu ai de unde ti se spune clar : mori ba. Platesti sau mori. Recuperatorii mafioti folosesc aceasta amenintare.
  Românule platesti sau mori, dracului mai repede ….
  Totul porneste din 1989.
  Acesta este forma de capitalism care a fost programata pentru noi.
  Deci platiti sau daca nu muriti !!!
  Banii sau viata !!!

 • Părerea ta