me hate... politichie

Încă un pas înapoi pe ogorul democrației

8 Iunie 2009

Ieri, 7 iunie 2009, s-a mai desfășurat o tură de alegeri în România, ocazie cu care am reușit din nou să ne facem de râsul Europei atât prin modul de desfășurare al alegerilor, cât și al rezultatelor. Am reușit să trimitem în Parlamentul European personaje ca Gigi Becali, Vadim, EBA și, mai ales, am reușit să regizăm un circ de toată frumusețea.

Tocmai când aș fi zis că deja nu se mai poate întâmpla nimic surprinzător, ei bine, s-a întâmplat: pentru prima dată după ’89 am avut de-a face cu o fraudă “pe față”, experimentul numit EBA. Manevra, pentru că nu mă poate convinge nimeni că mișcarea cu “candidatul independent” nu a fost una premeditată și pregătită cu grijă, a fost făcută cu dublu scop:

1. să asigure “victoria” portocalie – ies la egalitate cu PSD-PC “pe bune” dar îi fac la lanț prin faptul că independenta vieții se reînscrie în partid

2. să ne demonstreze că poporul român e caracterizat în primul rând de prostie

Marii câștigători ai acestor alegeri nu sunt însă cei care se împăunează azi cu victoria, în speță PD-L și PSD, ci PRM-ul, singurul partid neparlamentar din România care reușește performanța de a trimite două personaje (Vadim și Becali) în Parlamentul European. Alți mari câștigători sunt UDMR-ul, care reușeste la rândul său să obțină un scor dublu față de poziția lor “normală”, dar în acest caz n-aș putea spune că este meritul partidului cât rezultatul participării foarte scăzute la vot.

Să revenim însă la marea înșelătorie marca Băsescu. Deja am văzut reacții (vezi comentarii pe HotNews) ale portocaliilor, care ne explică nouă cum PD-L-ul a învins detașat deoarece voturile pentru EBA se adaugă la cele ale partidului, în concluzie rezultând că portocalii sunt cel mai mare și mai mândru partid. Eu sunt de părere că în cazul  EBA este vorba de o fraudă grosolană, împachetată însă într-un ambalaj perfect legal. Era evident că dacă prințesa casei prezidențiale era plasată pe un loc eligibil pe lista partidului tatălui ei, partidul ar fi fost dezavantajat și probabil cu toată mobilizarea, autobuzele, urnele mobile și listele suplimentare nu ar fi reușit să adune mai mult de cât au luat așa. Acum însă, după ce se numără voturile și EBA câștigă “prin forțe proprii” un loc în PE, nimeni n-o poate împiedica să dea voturile pe care le-a primit partidului prezidențial, și uite așa partidul care câștigă 10 mandate la vot reușește să trimită 11 reprezentanți la Bruxelles.

Toată această manevră josnică nu poate decât să provoace greață, silă, și să ofere și mai multe motive oamenilor pentru a nu se prezenta la urne. În orice caz, după țigănia la care am asistat ieri, nu mai pot să condamn pe nimeni din cei care nu s-au prezentat la vot, chiar dacă încă voi continua să sper că dacă prezența la urne ar fi fost mult mai mare poate rezultatele ar fi fost un pic mai puțin halucinante (UDMR la vreo 5% și PRM afară)

Articole similare

4 Comments

 • Reply Oana 9 Iunie 2009 at 9:10 am

  Concluzia trista este ca brand-ul “Basescu” inca sta in picioare… Cat despre marii “castigatori” ai alegerilor pentru PE, nu demonstreaza altceva decat ca suntem un popor de looseri 🙁

 • Reply hash 9 Iunie 2009 at 9:28 am

  Relativ la “victoria” prințesei EBA, nu sunt convins că rezultatul e atât de mult o măsură de “brand awareness” cât o mostră de eficiență a mașinăriei de partid și de stat…

  Iar marii câștigători, fie că ne convine sau nu, reprezintă perfect poporul care este…

 • Reply moromete 9 Iunie 2009 at 3:45 pm

  Buna ar fi fost o prezenta spre media europeana care probabil ca ar fi redus PRM-ul la un om sau l-ar fi eliminat de tot…

 • Reply hash 9 Iunie 2009 at 4:04 pm

  Prezența respectivă ar fi eliminat-o mai degrabă pe EBA…

  Creșterea PRM-ului este de data asta perfect explicabilă și în trend cu ce s-a întâmplat în restul țărilor din UE (naționaliștii au avut în general rezultate mai bune față de ultimele alegeri), și tare mă tem că o prezență mai mare la urne ar fi dus PRM-ul spre 3-4 mandate. La ora actuală PRM-ul este partidul cu cele mai mari șanse de a colecta voturile nemulțumiților din taberele PSD și PD-L.

 • Părerea ta