me hate...

Măsura hărniciei românești

28 Octombrie 2008

Există o serie de mituri despre români cum ar fi cele care laudă hărnicia, ospitalitatea și alte calități. Cu ospitalitatea ne-am cam lămurit, e suficient să vedem ce servicii avem în turism, care este raportul preț/calitate și o să vedem că suntem undeva departe la coada Europei.

În urma unui studiu făcut în interiorul Uniunii Europene a reieșit că stăm foarte prost la capitolul procentului de populație angajată. Și mai prost stau lucrurile când vine vorba de populația peste 50 de ani, unde numai 40% din populație lucrează. Odată ce suntem sub media Europei la procentul populație angajate (în condițiile în care suntem o economie emergentă) putem spune că mitul ăsta cu hărnicia neamului geto-dac este distrus.

Cauzele situației de la noi sunt multe – cele mai grave sunt cred de natură politică și educațională. Cauzele politice ar fi:

1. sistemul de pensionari anticipate pe baza “ordonanței” – care a creat un număr mare de tineri pensionari

2. sistemul permisiv de acordare a pensiilor pe caz de boală (recent au început să se reanalizeze dosare și au rezultat extrem de multe nereguli)

3. sistemele de pomeni patronate de stat (ajutoare de căldură, ajutoare de mai știu eu ce) împărțite cu două mâini în interes electoral (atât intre alegeri cât și în campanii)

Mai grave sunt cauzele legate de educație – foarte puțini sunt cei care mai respectă munca, sunt apreciați cei “șmecheri” care “se descurcă, n-au nevoie să muncească” și foarte multe categorii de munci sunt desconsiderate.

Nu vreau să ma leg de subiectul salariilor – deja nu cred că se mai poate vorbi în România de o masă mare de angajați cu salarii de mizerie. Cred că există nemulțumiri la nivelul angajaților, tot timpul și peste tot acestea vor exista (nu cred că angajatii din UE sau din SUA sunt entuziasmați de salariile pe care le primesc) dar la noi mai există și un alt fenomen care se agravează, nemulțumirea angajatorilor față de calitatea muncii prestate de angajați. Iar acest fenomen cumulat cu criza economică e posibil să genereze un val de concedieri în viitorul apropiat.

Articole similare

1 Comentariu

  • Reply Aura Matei 15 Noiembrie 2008 at 6:32 pm

    Eu cred ca problema cu educatia e mai mare decat ne asteptam. Un prieten de-al meu se chinuieste sa gaseasca electricieni intr-un oras ca Galatiul (plin de electricieni, avand in vedere ca mereu a fost cerere mare pentru meseria asta acolo) si nu gaseste deloc oameni macar cu chef de munca. Cauta tineri, iar acestia, pe langa lipsa dorintei de a munci, mai sunt si slab pregatiti profesionali. Pe de alta parte, cei care au beneficiat de ordonanta si sunt pensionari tineri, au o alta etica a muncii, dar nu mai vor sa se intoarca la lucru pe platforma combinatului. Mai mult, oamenii prefera sa aiba un salariu fix nu prea mare, decat un salariu fix modest cu posibilitatea sa castige foarte mult pe orice ora suplimentara lucrata. Si nu toti inteleg exemplul colegului lor muncitor care si-a dublat leafa pentru ca a muncit mai mult!! Mai bine mai putin si sigur, previzibil… decat mai multa munca si rezultate tot sigure si previzibile!

  • Părerea ta