me hate...

Metoda “cercul vicios”

5 Noiembrie 2008

Nouă românilor ne place să ne învârtim în interiorul unor cercuri vicioase. Preferăm să ne învârtim în jurul cozii, să dăm din colț în colț, să găsim în toate părțile țapi ispășitori asupra cărora să ne concentrăm înjurăturile. Motivul pentru care ne place să ne învârtim în cerc e simplu: marea majoritate nu sunt capabili să se gândească decât la ziua de azi, pe nimeni nu interesează efecte pe termen mediu sau lung.

Exemple de cercuri vicioase în care ne învârtim avem cu duiumul – o să dau câteva exemple mai jos:

  1. creșteri salariale – inflație – ultimul exemplu este treaba (legea) cu cei 50% în plus pentru profesori. Măsura este una deosebit de periculoasă în contextul de acum (cereri peste cereri de la tot sectorul bugetar + criza financiară și posibil economică de la nivel mondial), dar sindicaliștii refuză cu încăpățânare să se gândească dincolo de ziua de salariu. 
  2. trafic – comportamentul șoferilor – cu cât situația în trafic este mai dificilă cu atât șoferii sunt mai nesimțiti și încăpățânați, ceea ce conduce din nou la înrăutățirea situației. Iar șoferii dau vina aici pe lipsa de infrastructură (nu avem drumuri, nu avem parcări) de parcă lipsa infrastructurii ne scutește de obligația de a respecta legea și normele de bun simț.
  3. politica românească – toți urlă că vor să reformeze clasa politică, toți arată cu degetul în direcția “baronilor” iar când vin alegerile vedem și votăm mereu aceiași oameni. 
Cred că una din probleme este aceea că românii nu știu respecta reguli. De sus până jos, la toate nivelurile societății una din preocupările de bază este cum să mai eliminăm din reguli acolo unde se poate și cum să le “fentăm” pe cele pe care nu le putem elimina. Revin iar la problema traficului, de ceva vreme a devenit o modă invocarea lipsei infrastructurii pentru orice încălcare a legilor și normelor rutiere: limitele de viteză nu se respectă pentru că “nu avem drumuri și ne grăbim”, parcăm aiurea pentru că “nu există parcări” acolo unde vrem noi și urlăm ca din gură de șarpe dacă vreo autoritate încearcă să ne sancționeze.
Numai atunci când vom învăța ce înseamnă responsabilitate și respect față de reguli vom putea ieși din spirala descendentă în care ne învârtim de atâția ani. 

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta