me hate... politichie

Noi minciuni debitate de Băsescu

24 Octombrie 2008

Din ciclul: Uite-așa se ciordesc beneficiile unei pomeni electorale!

Domnul președinte Băsescu ne-a dat azi o lecție despre cum să faci pentru a poza în salvatorul națiunii și cum se fidelizează electoratul. Via HotNews am aflat declarațiile făcute de președinte cu ocazia promulgării legii majorării salariilor profesorilor. Care majorare? Aia de 50% criticată de toți cei care au cât de cât idee despre starea economiei românești.

O să încerc să fac o listă de minciuni spuse cu seninătate de Băsescu cu ocazia conferinței de presă:

1. “Intreaga clasa politica a semnat strategia pentru un invatamant performant, iar promulgarea legii era oportuna in acest context. Cu actuala salarizare este imposibil ca in sistemul educational romanesc sa intre dascali care sa pregateasca tanara generatie, sa ii invete pe copii limbi straine, IT, fizica sau matematica. Niciun absolvent bun de facultate nu vine in invatamant pe un salariu de 700 de lei”. Să înțelegem că președintele susține că cu 1150 lei pe lună o să se înghesiue absolvenții aceia valoroși să intre în sistemul de învățământ? Plus că majorarea puternică se va simți mai ales la cei care au vechime în sistem și nu la cei noi intrați.

2. “Semnarea de catre sindicate a strategiei de reformare a educatiei este garantia ca va fi asigurata o mai buna calitate a educatiei in schimbul majorarii salariilor.” HA HA HA HA! Dormiți liniștiți, sindicatele din învățământ lucrează pentru voi! Mie chestia asta cu asigurarea unei mai bune calități a educației în schimbul majorării salariilor îmi pute tare. Pute a ȘANTAJ!

3. “Am speranta ca majorarea salariilor profesorilor nu va genera tensiuni sindicale. Fac un apel la sindicate sa astepte terminarea alegerilor si instalarea unui nou guvern. Dupa instalarea unui nou guvern se va inchide ideea salarii pentru voturi. Se vor da salarii contra cresterea calitatii.” Hai măi domnu’ președinte, chiar așa de proști ne crezi? După ce toate sindicatele bugetarilor au urlat că vor majorări comparabile cu cele din învățământ veniți dumneavăstră cu speranța ca nu vom avea tensiuni sindicale? Păi deja este vorba de mari tensiuni sindicale! Iar după instalarea unui nou guvern se vor da în continuare salarii contra voturi, că vin alegerile prezidențiale!

Dintre toate cea mai gogonată mi se pare aia că salarii mai mari atrag după sine creșterea performanțelor sistemului de învățământ. Părerea mea e că efectele vor fi următoarele:

1. performanța sistemului nu va fi afectată, se va continua trendul descendent și profesorii vor da vina pe elevi, la fel ca și până acum.

2. vor urma revendicări și presiuni din partea tuturor celorlalte categorii de bugetari.

3. se va adânci ruptura care există între angajații din mediul privat și bugetari și se poate ajunge chiar la mișcări sociale din cauza aceasta. Mai e nevoie de câteva asemenea măsuri și angajații bugetari vor fi priviți ca și “clasa exploatatoare” suge sângele contribuabililor.

Dă doamne să n-am dreptate cu previziunile astea!

Articole similare

3 Comments

 • Reply dromichaetes 24 Octombrie 2008 at 11:04 pm

  Ba ma tem ca ai foarte mare dreptate. Cu miscarea asta a lui Basescu circoteca-i gata…

 • Reply sorin 26 Octombrie 2008 at 5:59 pm

  Nu vreau să mă transform în avocatul lui băsescu, dar…
  “Capul lui Moţoc vrem” îţi spune ceva? Băsescu, dacă nu ar fi promulgat legea, îşi semna singur condamnarea la moarte (politic vorbind). La alegeri ar fi apărut din partea TUTUROR partidelor politice, inclusiv şi mai ales din partea lui “Tări”, sloganul : “Dragi profesori, noi am vrut să vă dăm salarii mai mari, dar răul de Băsescu nu a promulgat legea”. şi nu mi se pare normal să îşi asume el corectarea unei erori a întregului parlament. Tăriceanu trebuia să sară în aer înainte de votul din parlament, că doar e parlamentar şi el, iar liberalii lui trebuia să voteze împotrivă…
  Referitor la restul de bugetari şi la bullshit-ul cu rugămintea de a se abţine de la solicitări, ai dreptate perfectă. Iar cu diferenţa de salarii dintre bugetari şi nebugetari, nu e firesc să îngheţi salariile la bugetari. firesc ar fi să crească salariile la nebugetari. Şi aici nu vorbesc de lumea IT, unde salariile în sectorul privat sunt mult mai mari decât la bugetari, ci de restul domeniilor. Iar calitate în învăţământ va exista atunci când vor exista nişte reguli stricte în jocul de-a educaţia, atunci când profesorul va putea să lase corigenţi şi repetenţi, indiferent de nume şi cont în bancă, când va avea arme să lupte împotriva nesimţirii, când absenţele vor însemna din nou ceva, când toate premiile, admiterile, examenele vor fi acordate/obţinute în funcţie de merite, nu de abureală, pile, relaţii şi conturi.

 • Reply hash 27 Octombrie 2008 at 10:25 am

  🙂
  Dacă Băsescu considera că Parlamentul a făcut o eroare era de datoria lui să nu promulge legea, iar nepromulgarea însemna retrimiterea legii în Parlament. A, că prin chestia asta pierdea probabil câteva zeci de mii de voturi, e adevărat, dar parcă deciziile de asemenea importanță se iau având în vedere interesul național și contextul economic și nu având în vedere că vine campania electorală.

  E o mare diferență între ce a declarat Tăricelul, și anume că vrem să mărim salariile în limita posibilităților, și ce a semnat Băselul, și anume o creștere nejustificată, nesustenabilă și cu un mare potențial de a crea probleme sociale.

  Legat de creșterile salariale – singura creștere firească este cea survenită în urma îmbunătățirii performanțelor angajatului și a organizației din care face parte (firmă, instituție publică, etc.). Orice criterii altele decât cele de performanță (vechime, că altul are mai mult și trebuie reparată nedreptatea) sunt artificiale și din punctul meu de vedere injuste 🙂

  Calitate în învățământul public nu cred că va mai exista prea curând – poate numai printr-o “liberalizare” a sistemului, adică să permitem deschiderea de instituții de învățământ private care să concureze sitemul public. În toată lumea civilizată există acest sistem și funcționează 🙂

 • Părerea ta