me hate... politichie

O fi de râs sau de plâns?

23 Septembrie 2008

Din câte citesc aici, se pare că și dacă parlamentul își dă avizul pentru urmărirea penală a unui fost ministru (în cazul ăsta Codruț Sereș) aia nu înseamnă că respectivul “a fost dat pe mâna justiției”. Dintr-o “regretabilă eroare” cică toată documentația realizata de procurori, care a fost remisă Senatului pentru ca acesta să poată lua o decizie corectă, a fost secretizată și arhivată. Cu alte cuvinte, da, suntem de acord ca individul să fie urmărit penal, dar nu vă mai dăm dosarul, trebuie s-o luați de la capăt cu cercetările. Și, probabil, după ce mai faceți un nou dosar, trebuie să veniți iar la noi să-l dezbatem și să vedem dacă-l lăsam au ba pe colegul pe mâna voastră.

Un nene senator spunea că decizia de a secretiza dosarul “a fost o prostie și ea trebuie corectată”. Faptul că a numit acțiunea drept o prostie și nu o greșală mă face să mă gândesc că de fapt toată treaba e un alt fel de “portiță” găsită pentru a se mai frâna un pic derularea procesului. Mai ales că, din câte mi se pare, dosarul respectiv este inițial studiat în comisia juridică care probabil redactează documentele care ajung apoi în dezbaterea din plen pentru a fi aprobate sau respinse. Deci, cel mai probabil, hotărârea de a aviza urmărirea penală dar de a bloca accesul procurorilor la dosare s-a dat în comisia juridică.

În orice caz situația pare mai mult de plâns – pare a fi o nouă dovadă a respectului pe care Parlamentul României îl are pentru instituția numită justiție.

Articole similare

1 Comentariu

  • Reply sorin 24 Septembrie 2008 at 8:46 am

    Am 2 mici observaţii :
    1.faptul că dosarul lui nenea Sreş a fost secretizat înseamnă că nu are acces prostimea, poporul de rând, presa. Nu înseamnă că nu se resttuie procurorilor. Înseamnă doar că procurorii, avocaţii, judecătorii trebuie să aibă un certificat ORNISS care le dă acces la documente clasificate. Un certificat de securitate se obţine conform legislaţiei în maxim 30 zile. (asta în situaţia în care domnii procurori nu îl au deja). Deci nu se pune problema blocării accesului procurorilor, nici de rconstruirea dosarului. la cât s-a tărăgănat dosarul ăla, 30 zile în plus-în minus, nu se mai cunosc.
    2.faptul că documntaţia trimisă de procurori a fost arhivată, nu are nici atâta relvanţă, întrucât scoaterea de la arhivă nu e o problemă, plus că nu cred că docmentele respective existau în unic exemplar şi nici că procurorii au dat originalele spre studiu. Dacă au făcut-o nu au ce căuta de procurori… nici măcar la dosarul în instanţă nu se depun acte originale. se depun copii, iar originalele se preintă la solicitarea instanţei, tocmai pentru a evita arhivări, pierdri şi distrugeri de înscrisuri cu valoare probatoare.

  • Părerea ta