me hate... politichie

Oferta politică pentru 30 noiembrie

26 Septembrie 2008

Cu alegerile astea care se apropie revine iar în prim plan întrebarea, deja clasică, a cetățeanului turmentat: eu cu cine votez?

Ia să vedem puțin cam care-i oferta cu care se prezintă partidele politice de pe la noi:

  • programe de guvernare serioase – NU. Ce-am văzut sub forma de programe de guvernare sunt practic promisiuni demagogice făra nici o susținere, ni se promit salarii beton și mulți kilometri de autostradă (PDL), locul x ca putere economică în UE (PNL), etc. 
  • candidați serioși – NU. Toate partidele, dar absolut toate sunt într-o criză profundă de personalități credibile. Toți vând aceleași fețe, PDL-ul l-a dezgropat pe Stolojan, PNL-ul merge înainte cu Tăriceanu iar PSD-ul cu Geoană.
  • discursuri coerente – NU. Singura preocupare a actualilor candidați este să se înjure între ei, să încerce fiecare să demostreze că celălat e mai prost, mai corupt, mai urât sau mai știu eu cum. 
Luați fiecare în parte, avem așa:
  • PDL – partidul prezidențial, cu pretenții de dreapta. Obiectivul lor: să intre la guvernare pentru a-i putea oferi lui Băsescu prima șansă în alegerile parlamentare. Strategia abordată – intoxicare a opiniei publice, atacuri murdare la adresa concurenței, lansarea de acuzații și cu și fără acoperire, reluarea temelor de campanie ale alianței DA din 2004.
  • PNL – partidul aflat acum la guvernare, declarat de dreapta. Obiectivul lor: să continue să participe activ la guvernare. Strategia abordată – asumarea unilaterală a realizărilor ultimilor patru ani (integrarea în UE, creșterea economică, creșterea nivelului de trai), atacuri la adresa PDL.
  • PSD – perdantul alegerilor din 2004, declarat de stânga. Obiectivul lor: revenirea la guvernare. Strategia abordată – îi lasă pe cei de dreapta să se omoare între ei și se bazează pe principiul “când doi se ceartă, al treilea câștigă”.
Din punct de vedere al liderilor, avem:
  • PDL ni-l oferă pe Stolojan, care cred că este o marionetă a lui Băsescu și fără o autoritate prea mare în partid. Oricum PDL-ul duce o lipsă acută de lideri, e clar că domnul președinte nu agrează concurența.
  • PSD ni-l oferă pe Geoană, alt lider cu probleme de autoritate în partid. Acolo treburile sunt mai tulburi și există cel puțin două personalităti puternice (Iliescu și Năstase) care trag sforile în interiorul partidului.
  • PNL ni-l oferă pe Tăriceanu, un lider controversat, cu o imagine destul de proastă pentru alegătorul de rând, dar care a demonstrat că poate conduce atât guvernul cât și partidul.
În asemenea situație, combinată cu sistemul de vot uninominal, prevăd că rezultatul alegerilor va fi o mare varză, nici un partid nu va câștiga potul cel mare și soarta guvernării pentru următorii patru ani se va decide la o șuetă între sforarii celor trei partide în perioada imediat următoare alegerilor.

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta