me hate...

Programul anti-criză roșu-portocaliu

17 Martie 2009

Nenea Boc zice el că a prezentat programul anti-criză, pe care noi proștii nu-l vedem și nu-i putem aprecia genialitatea deoarece e înglobat în Buget. Din gură sună bine, o să facem, o să dregem, dăm bani la CEC și Eximbank, băgăm la invesițiile în infrastructură, nu o să mai impozităm profitul reinvestit (asta mai încolo, nu acum). A, să nu uităm, Tăriceanu e de vină pentru că e criză în România. Cea mai mare durere de cap a lui Boc acum este “greaua moștenire”, și nu faptul că de vreo trei luni încoace nu sunt capabili să vină cu vreo măsură concretă.

În altă ordine de idei, una din temele așazisului program anti-criză este sprijinirea IMM-urilor. Mă întrebam eu cu ceva vreme în urmă: la ce sunt bune IMM-urile astea? Se pare că sunt bune ca să crediteze statul român și să și-o ia în barbă pe chestia asta.

Potrivit celor spuse de preșdintele Consiliului Național pentru IMM-uri, statul român datorează IMM-urile suma modică de vreo 2.1 miliarde de euro. Asta vorbind numai de datorii din decembrie 2008, adică vechi de vreo 3 luni, și care generează un blocaj de vreo 8-9 miliarde în mediul IMM. Nu mai punem la socoteală faptul că în nenumărate cazuri accesul IMM-urilor la finanțarea bancară este aproape imposibil (se cer mii și milioane de garanții, eventual garanții din partea acționarilor ca persoane fizice, etc..)

În condițiile date, domnul Boc găsește că cel mai important lucru este să se plângă de Tăriceanu. Probabil că și datoriile statului către IMM-uri fac parte tot din “greaua moștenire” de care se plânge domnul Boc.

Articole similare

3 Comments

 • Reply sorin_pop_83 17 Martie 2009 at 8:13 pm

  păi datoria aia d 2 milioane din decembrie e cauzată de tăriceanu.iar boc nu e economist,ca să economisească.el e jurist ca să jure,sau ca să înjure..să-l înjure pă tăriceanu.

 • Reply hash 18 Martie 2009 at 10:32 am

  Datoria e de 2 miliarde, nu milioane, și nu e a lui Tăriceanu, Vosganian, Băsescu sau Boc ci e a statului român. Dacă instituțiile statului au încheiat niște contracte cu niște firme private, bune sau rele contractele trebuie onorate.

  La noi de fiecare dată când se schimbă un șef pe la vreo instituție a statului, primul lucru care se întâmplă e că mai toate contractele încheiate în timpul mandatului de dinainte nu mai sunt onorate, iar nou șef începe să se plângă că vezi doamne are el de achitat datorii făcute de ălalalt. Datoria e a instituției și în ultimă instanță a statului, care prin stilul de a întârzia la nesfârșit cu plățile cauzează blocaj financiar.

 • Reply Casony 19 Martie 2009 at 9:18 am

  Interesant blog,as dori sa facem schimb de bannere.Daca vrei intra pe blog,completeaza formularul si iti voi promova bannerul in toate blogurile inscrise.Toate cele bune.

 • Părerea ta