me hate...

Români, vă ordon: Strângeți cureaua și urați bun venit FMI!

2 Martie 2009

Via HotNews aflăm că “ultimul lucru” pe care și-l dorea Băsescu e pe cale să se întâmple. O delegație formată din reprezentanți ai BNR și Ministerului de Finanțe s-a prezentat la poarta FMI, cu căciulile-n mâini și jalba-n proțap, pentru a cere un împrumut de la susnumita insituție.

De unde până nu demult mai toate “autoritățile” competente spuneau că nici vorbă de împrumuturi de la FMI, în cel mai rău caz se va semna un acord de supraveghere pentru niște împrumuturi făcute de la insituții europene, ei bine se pare că respectivele declarații erau doar praf în ochi. Orice jurnalist care și-ar fi permis până acum câteva zile să întrebe vreun reprezentant al BNR sau al guvernului despre un asemenea împrumut era dojenit părintește și trimis la școală să mai învețe economie, sau acuzat că răspândește zvonuri alarmiste.

Ce mi se pare mie o mizerie este faptul că aceste negocieri cu FMI par să fie făcute pe ascuns, departe de ochii opiniei publice, și nu m-aș mira să ne trezim cu un acord semnat, cu clauze clasificate ca și secret de stat. Altă mizerie e că ne vom îngloda în respectivele datorii + toate condițiile puse de FMI (o instituție contestată de suficient de mulți experți internaționali în economie, și acuzată deseori că are o politică de tip “contabilicesc” axată exclusiv pe tăierea de costuri indiferent de efectele posibile) pentru a “proteja rezervele valutare (ale BNR –  bănuiesc) și nu pentru a finanța economia” – citat aproximativ din Mugur Isărescu. 

Ce nu înțeleg eu e cine și cum ia asemenea decizii, și mai ales cum se face că mereu când zice vreun guvernant “așa ceva nu vom face niciodată”, inevitabil respectivul eveniment se produce chiar mai repede decât ne-am fi așteptat.

În ceea ce privește finanțare de la FMI, nu sunt deloc în măsură să apreciez dacă ar fi benefică sau nu – ideea e că schimbarea asta bruscă de atitudine mi se pare cel puțin suspectă. Iar ideea că împrumutul nu va viza finanțarea economiei iar mi se pare cel puțin ciudată, atâta timp cât respectiva economie pe care nimeni nu mai pare dispus să o finanțeze este cea care va trebui să plătească și acest împrumut. 

Ceea ce cred eu e că un împrumut de la FMI, împreună cu toate condițiile puse de respectiva instituție, vor servi ca un pretext extrem de solid cu care actuala putere își va justifica neputința de a duce la îndeplinire măcar vreuna din zecile de promisiuni electorale. Deja l-am auzit pe Boc spunând că în noiembrie 2008, când ei promiteau marea cu sarea, s-au bazat pe datele furnizate de guvernul Tăriceanu, în concluzie cauza oricărei promisiuni nerealizate este “greaua moștenire”. Mâine poimâine o să-l vedem și pe Băselul cum iese la rampă și-i trage-un bocet, explicând poporului alegător cum că el este o victimă, un biet președinte care, lipsit de pârghiile constituționale și fără sprijinul fostei puteri nu a putut să își îndeplinească promisiunile din 2004.

Articole similare

1 Comentariu

  • Reply sorin 4 Martie 2009 at 11:09 pm

    măi.. nu uita că guvernul băse-boc este pus acolo cu un singur scop : de a angaja toţi pedeliştii şi pesediştii “care este”. cancelria primului ministru a fost desfiinţată, iar atribuţiunile au fost preluate de secretariatul general al guvernului, al cărui personal “nu va fi sporit”. pe cât punem pariu că în maxim 2 luni, fie se dublează acel personal, fie se înfiinţează 2 organisme în subordinea guvernului, care vor avea mai mulţi angajaţi decât avea cancelaria, şi unde vor fi aduşi o armată de pedelei şi pesedei.
    iar cu economia, chiar tu postai acum ceva vreme spusele boc-ului : “eu nu sunt economist”, ceea ce înseamnă că nu are nici o treabă cu economia.
    Iar împrumutul fmi-ului e treaba lui mugurel cretinel isărescu, un om care nu ştiu cât e de bun sau prost acolo unde e, dar după umila-mi părere, situaţia de kko în care ne aflăm de 20 de ani încoace i se datorează în mare proporţie lui şi echipei pe care o conduce, şi care nu e capabilă, de 20 de ani să stabilizeze moneda.. asta nu mai e treaba guvernului..e treaba bnr.. ei tipăresc bani, ei stabilesc câşi bani să fie, au numeroase pârghii..
    iar împrumutul acesta fmi e o mare tâmpenie, deoarece sunt nişte bani luaţi de dragul de a-i da înapoi cu dobândă, fără a produce vreun efect pozitiv.

  • Părerea ta