me hate...

Rovinieta a.k.a. “Taxa Băsescu”

8 Mai 2009

Un slogan populist, printre primele lansate de actualul președinte pe vremea când era ministru la transporturi și declara că realizarea de autostrăzi nu este o prioritate pentru România, era “Aici sunt banii dumneavoastră”. Sloganul venea să justifice într-un fel introducerea taxei de utilizare a drumurilor naționale, numită oficial “rovinietă” și popular “taxa Băsescu”.

Taxa (valoarea anuală) este acum între minim 28 euro (autoturism) si maxim 1210 euro (camion).

La prima vedere nu pare mare – în Ungaria taxa anuală la un autoturism este de aprox. 134 euro, dar există o diferență majoră: Ungaria chiar are o infrastructură rutieră OK și taxa se plătește numai pentru a circula pe autostrăzi. Iar autostrăzile în Ungaria chiar există, sunt întreținute corespunzător și leagă deja toate punctele importante ale țării.

La noi, pentru suma de 28 de euro avem dreptul să ne târâm pe niște șosele construite acum zeci de ani, înguste, prost semnalizate, de multe ori într-o stare deplorabilă, care traversează zeci și sute de localități, pe care cu greu poți atinge o medie de deplasare de 60-70 km/h. Mai mult, pe respectivele drumuri naționale pe care noi le plătim ne împiedicăm frecvent de: căruțe, utilaje agricole, turme de animale și alte asemenea binefaceri.

În concluzie cred că nimeni nu mă poate contrazice dacă susțin că rovinieta noastră e cea mai scumpă taxă de drum din lume!

Articole similare

6 Comments

 • Reply Mogre 8 Mai 2009 at 8:55 pm

  Hai mah, nu fi atat de rau. Eu am dat ture pe valea Oltului si am putut merge cu pana la 150 kmh (oarecum planam peste gropi); e adevarat ca era sa iau un tir in freza la aprox suta la ora, dar e frumos, e salbatic, simti dreq ca traiesti

 • Reply hash 11 Mai 2009 at 9:24 am

  🙂

  E frumos, e sălbatic, da’ e cam scump :))

 • Reply Oana 12 Mai 2009 at 8:04 am

  Si Nutzi ii sustine si in ziua de azi spusele – nu avem nevoie de autostrazi ca asa atragem turisti – asa ca o sa mai platim mult si bine taxa asta degeaba.

 • Reply hash 12 Mai 2009 at 10:04 am

  Cred că lu’ Nuți i-i frică să nu cumva să avem autostrăzi că atunci o sa putem ieși din țară în 3-4 ore în loc de o zi -> va scădea turismul…

 • Reply sorin 18 Mai 2009 at 7:07 pm

  Auzi? da ce e aia taxă de drum? nu e o taxă pe care o plăteşti ca să circuli pe drumuri de calitate? nu aşa se definea ea, la momentul inventării ei : dai un ban, îţi facem drum.. în concluzie, eu unul refuz să plătesc o asemenea taxă..de fapt, am plătit-o atunci când s-a introdus.. prima dată, pe un an, iar din 2006 nu am mai cotizat.. probabil eu sunt ăla al dracului din cauza cărora nu s-a constituit bugetul pentru autostradă..
  eu voi plăti taxa respectivă, atunci când se vor începe (efectiv, nu teoretic) lucrările fie la drumul rapid baia mare- satu mare – nyiregihaza, fie drumul rapid/autostrada/drumul cu 2 benzi pe sens baia-mare-cluj… nu de alta, dar sunt sătul ca pe banii mei să nu se facă nimic, sau să se facă poduri prin băneasa..

 • Reply hash 19 Mai 2009 at 10:29 am

  Nu, e taxa aia pentru care îți iei o amendă dodoloață dacă nu o plătești și te opresc hingherii…

 • Părerea ta