wrk...

Vrei trafic.ro? Marcă 10 euroi!

23 Ianuarie 2009

Via Orlando am aflat că serviciul trafic.ro a pus o taxă de 10 €/an/site înscris. M-am logat de curiozitate în contul meu și am văzut noile secțiuni (formular de plată, istoric de plăți pentru site și istoric de plăți pentru user). Din câte îmi dau eu seama toate site-urile deja existente beneficiază de serviciul de monitorizare în mod gratuit până la  sfârșitul anului 2009, deci nu cred că ne putem aștepta la o scădere bruscă a numărului de site-uri listate (care acum e puțin peste 52 000).

Nu sunt în măsură să apreciez cât de benefică se va arăta această măsură în ceea ce privește calitatea site-urilor înscrise, dar sunt aproape convins că datorită ei trafic.ro va deveni mult mai puțin relevant ca si clasament al site-urilor din spațiul .ro. Înclin să cred că vor exista destul de multe site-uri destul de mari și importante în peisajul autohton care se vor alătura “dizidenților” (softpedia, emag, etc). Ce bănuiesc eu însă e că în spatele acestei decizii se ascunde poate o reorientare a trafic.ro de la un clasament al site-urilor românești spre un instrument de analiză si web marketing. 

Nu cred că trafic.ro, în varianta “pe bani”, va putea aduna foarte mulți clienți pentru serviciile de statistici web pe care le oferă acum având în vedere concurentul Google Analytics,serviciu gratuit, care cel puțin pentru moment prezinta câteva avantaje majore:

– statistici mai detaliate și posibilități mai avansate de configurare (filtre, goals, funnels, etc)

– integrarea cu alte servicii Google (adwords, etc)

– cod de tracking invizibil pentru vizitatori

Un dezavantaj al Google Analytics ar fi acela că statisticile nu sunt publice (ca în cazul trafic.ro), deci nu prea poate fi folosit pentru a arăta la toată lumea ce site super-traficat (sau nu) ai.

Acestea fiind spuse aștept cu interes să văd ce servicii adiționale au pregătit cei de la trafic.ro pentru a-și convinge clienții că merită să investească 10 €/an/site. Simpla apariție în clasament nu prea cred că face banii 🙂

Articole similare

Niciun comentariu

Părerea ta